Přejít k hlavnímu obsahu

Důvod k oslavě: Svátek piva a gastronomie

Víte, že máme nový „svátek“? Český svaz pivovarů a sladoven totiž vyhlásil 27. září Dnem českého piva. Od letoška by se měl slavit každoročně v předvečer svátku svatého Václava.

Přidejte si Svět Ženy do oblíbených na Google zprávách

„Jen velmi malá část Čechů tuší, že patronem českého piva je svatý Václav. Den českého piva by měl veřejnost angažovat k hrdosti na české pivo, přiblížit jí zábavnou formou jeho historii, seznámit ji se zdravotními přínosy umírněné konzumace a především propojit pití piva s gastronomií,“ vysvětluje výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven (ČSPS) Ing. Vladimír Balach.

Oslav se letos pod záštitou ČSPS zúčastní přes 800 restaurací za podpory desítek pivovarů a minipivovarů, které dohromady reprezentují téměř 80 % produkce pivovarského trhu. Probíhat budou v podnicích, které nabízejí točené české pivo a na tento den připraví mimořádné nabídky: například speciální jídla připravená pro tento den, pivní degustační menu, ochutnávku netradičních piv a speciálů, návštěvu sládka v dané restauraci, jedno pivo k jídlu zdarma aj. (aktualizovaný seznam podniků i další informace najdete www.denceskehopiva.cz).

Podpořit Den českého piva se rozhodl také známý šéfkuchař, majitel restaurací Na Konci a Na Kopci Titus Eliáš, který na Den piva připravil speciální pivní menu. „I já jsem vřelým konzumentem piva a zejména mě zajímá jeho spojení s kvalitní gastronomií. Pivo má tolik chutí, že mě nutí neustále přemýšlet o nových ingrediencích a surovinách, které by se s ním vzájemně snoubily,“ říká. „Chceme bořit mýtus, že pivo se hodí jen ke guláši a utopencům. Například hovězí žebro naložené v ležáku chutná výtečně, s ovocnými pivními mixy se skvěle kombinuje gratinované ovoce a noky z candáta v kombinaci s pšeničným pivem jsou přímo dokonalou kombinací.“

mala_fotka_copy_copy_copyFoto: ČSPS (2)

×