Přejít k hlavnímu obsahu

Důvod k oslavě: Svátek piva a gastronomie

Důvod k oslavě: Svátek piva a gastronomie

Víte, že máme nový „svátek“? Český svaz pivovarů a sladoven totiž vyhlásil 27. září Dnem českého piva. Od letoška by se měl slavit každoročně v předvečer svátku svatého Václava.

„Jen velmi malá část Čechů tuší, že patronem českého piva je svatý Václav. Den českého piva by měl veřejnost angažovat k hrdosti na české pivo, přiblížit jí zábavnou formou jeho historii, seznámit ji se zdravotními přínosy umírněné konzumace a především propojit pití piva s gastronomií,“ vysvětluje výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven (ČSPS) Ing. Vladimír Balach.

Oslav se letos pod záštitou ČSPS zúčastní přes 800 restaurací za podpory desítek pivovarů a minipivovarů, které dohromady reprezentují téměř 80 % produkce pivovarského trhu. Probíhat budou v podnicích, které nabízejí točené české pivo a na tento den připraví mimořádné nabídky: například speciální jídla připravená pro tento den, pivní degustační menu, ochutnávku netradičních piv a speciálů, návštěvu sládka v dané restauraci, jedno pivo k jídlu zdarma aj. (aktualizovaný seznam podniků i další informace najdete www.denceskehopiva.cz).

Podpořit Den českého piva se rozhodl také známý šéfkuchař, majitel restaurací Na Konci a Na Kopci Titus Eliáš, který na Den piva připravil speciální pivní menu. „I já jsem vřelým konzumentem piva a zejména mě zajímá jeho spojení s kvalitní gastronomií. Pivo má tolik chutí, že mě nutí neustále přemýšlet o nových ingrediencích a surovinách, které by se s ním vzájemně snoubily,“ říká. „Chceme bořit mýtus, že pivo se hodí jen ke guláši a utopencům. Například hovězí žebro naložené v ležáku chutná výtečně, s ovocnými pivními mixy se skvěle kombinuje gratinované ovoce a noky z candáta v kombinaci s pšeničným pivem jsou přímo dokonalou kombinací.“

mala_fotka_copy_copy_copyFoto: ČSPS (2)