Přejít k hlavnímu obsahu

Velikonoční menu: Nádivka s kopřivami, jehněčí pečeně a mazanec

Velikonoční menu: Nádivka s kopřivami, jehněčí pečeně a mazanec

Bez nádivky, jehněčího masa a mazance se o Velikonocích neobejdete. Právě na tyto tři jarní jídla se o jarních svátcích těšíme nejvíc.

Nádivka s kopřivami, špenátem a uzeným masem

Na 4–6 porcí

Příprava: 20 minut
Pečení: 30 minut

Ingredience:

280 g toustového chleba
400 ml polotučného mléka
1 lžíce vepřového sádla nebo oleje
400 g uzené krkovice
1 šalotka
100 g čerstvých kopřiv
100 g baby špenátu
6 žloutků
3 lžíce majonézy Hellmann’s Original
6 bílků
1 lžička soli
špetka muškátového oříšku
špetka mletého pepře
hrst plátkových mandlí
řepkový olej na restování + na vymazání formy

Postup:

1. Troubu rozehřejte na 200 °C. Toustový chleba nakrájejte na stejně velké kostičky, vložte na plech a dejte vysušit do trouby na asi 5 minut.

2. Poté toustový chleba přendejte do větší mísy a zalijte mlékem. Uzenou krkovici nakrájejte na malé kostičky asi 5 x 5 mm. Olej nebo sádlo rozpusťte na pánvi a opečte na něm krkovici. Opečenou krkovici nechte bokem vychladnout. Na druhé pánvi zahřejte olej a orestujte nadrobno nakrájenou šalotku. Přidejte kopřivy, špenát a nechte rychle zavadnout. Stáhněte ihned z plamene a nechte vychladnout.

3. Žloutky smíchejte s majonézou, solí, muškátovým oříškem a pepřem. Směs přidejte k toustovému chlebu spolu s opečenou krkovicí a zavadlým špenátem s kopřivami. Dobře vše promíchejte.

4. Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu, který opatrně zapracujte k toustovému chlebu. Formu na nádivku vymažte máslem a těsto do ní přendejte. Vložte do trouby a pečte 30 minut.

Jehněčí pečeně s lepenicí

Snimek_obrazovky_2017-03-14_v_15.28.45

Podle tradice máte sváteční pečeni připravit na nedělní Boží hod. Tahle jistě zachutná všem, které ke stolu pozvete.

Ingredience:

1 kg jehněčí kýty nebo plece
6 stroužků česneku
3 snítky rozmarýnu
2 větší cibule
olej
vývar
100 g hladké mouky
sůl a pepř

Ingredience na lepenici:

1 kg brambor
500 g kysaného zelí
100 g sádla
sůl, pepř a mletý kmín

Postup:

1. Jehněčí maso lehce očistěte. Pokud je to neforemný kus, udělejte z něj váleček a zamotejte provázkem. Osolte a opepřete. Plochou stranou nože rozmáčkněte česnek, který společně s rozmarýnem dáte na střed pekáče. Nalijte trochu oleje a položte na něj maso. Zalijete troškou vývaru a pečte na 160 stupňů cca hodinu. Občas maso přelijte výpekem z pekáče a v polovině pečení jej otočte. Pokud se vám kůrčička zdá málo křupavá, zvyšte ke konci na 5–8 minut teplotu na 190 stupňů a výsledek bude dokonalý.

2. Jestli je maso měkké i uvnitř, ověřte dlouhou vidličkou nebo (pokud máte) špikovací jehlou, kterou na 5 vteřin vpíchněte do středu masa. Po vytažení musí být horká, tzn. maso se dobře peklo i uvnitř a je hotové. Maso vyndáme a pustíme se do výpeku. Výpek z pekáče přelijeme do hrnce, vyrestujeme dohněda, lehce zaprášíme moukou a znovu restujeme asi 5 minut. Poté zalijeme vývarem, provaříme, dochutíme solí, pepřem a česnekem a scedíme přes jemný cedník.

3. Na lepenici přidejte k rozpuštěnému sádlu kysané zelí. Lehce provařte a důkladně promíchejte s uvařenými, rozšťouchanými bramborami do hladké směsi. Dochuťte solí, pepřem a mletým kmínem.

Mazanec podle šéfkuchaře Lukáše Langa

Snimek_obrazovky_2017-03-14_v_15.28.52

„Na pečení mazance si vyhraďte více času. Zde totiž víc než kde jinde platí, že nic se nemá uspěchat a že náležitě odpočaté těsto vás odmění lepším výsledkem,“ doporučuje šéfkuchař Lukáš Lang z Orea Hotels & Resorts.

Ingredience:

230 g hrubé mouky
100 g polohrubé mouky
½ kostky droždí
1 vejce na pomazání
60 g cukru
1 ks vanilkového cukru
120 ml vlažného mléka
70 g povoleného másla
větší špetka soli
nastrouhaná kůra z 1 citronu
40 g rozinek
40 g nasekaných loupaných mandlí
mandlové plátky na posypání

Postup:

1. V míse smíchejte hrubou a polohrubou mouku a udělejte do nich důlek. Vlijte 2/3 mléka a rozdrolte droždí. Do mléka pak opatrně vmíchejte mouku ze stran, až vám vznikne hladké těstíčko jako na lívance. Lehce posypejte hladkou moukou a nechte 30 minut v teple vyběhnout

2. Pak přidejte cukr, vanilkový cukr, vejce, citronovou kůru, změklé máslo, sůl a nalijeme zbytek mléka. Vypracujte těsto (robotem to trvá 10–12 minut, v ruce poněkud déle). Nakonec vmíchejte rozinky a mandle. Těsto vyndejte nejlépe na dřevěný vál (plast také nevadí) a nechte 30 minut odpočinout! Zrání těsta nepodceňujte. Spojují se v něm chutě.

3. Poté těsto krouživými pohyby utáhněte a vytvarujte bochánek. Dejte na plech na pečicí papír a asi hodinu nechte kynout. Pak mazanec namažte vejcem a zasypejte mandlovými lupínky. Nezapomeňte, že těsto musíte nahoře lehce proříznout do kříže, aby připomínal, že jde o Kristovu oběť. Pečte 40–50 minut v troubě rozehřáté na 160 °C.