Kytky nejsou jen na ozdobu. Zkuste tyto 3 květinové recepty!

"Mám ráda květiny, kvetoucí stromy i keře a všeliké býlí. Mám ráda vynikající jídlo a pití. Celý život jsem usilovala o to, abych mohla tyto dvě vášně spojit. Podařilo se mi to a chci svou radost z jedlého kvítí a býlí sdílet a předávat dál," píše autorka Květinové kuchařky na svém blogu. Inspirovali jsme se jejími třema recepty a vřele doporučujeme je také vyzkoušet. 

Rýže s medvědím česnekem a fialkami

Česnek dobře omyjeme a nakrájíme na hrubé proužky, fialky lehce opereme, aby neztratily vůni. Pokud máme při ruce další býlí přidáme. 

Rýži doporučujeme orestovat na cibulce, poté osolit, přidat k ní hřebíček a teprve poté zalít vodou a uvařit na skus. Než do ní přidáte květiny, nechte ji  vychladnout, aby se kvítí prudce nespařilo. Nakonec můžete zakápnout olivovým olejem.

Takto připravenou rýži můžete servírovat k masu. Skvěle chutná orestované kuřecí prso, které předem naložíte do medu a zázvoru. 

Rozkvetlé palačinky

Palačinky vypadají velmi efektně. Nechte si jejich přípravu na den, kdy očekáváte návštěvu. Určitě zabodujete!

Umíchejte si palačinkové těsto, jak jste zvyklé - z vejce, mouky a mléka. Květiny, popřípadě macešky, jřiny nebo žluté květy měsíčku lékařského pak stačí klást jen na těsto nalité v pánvi. Aby ale neztratily barvu a hezky se zapekly, snižte teplotu a smažte palačinky pomaleji. 

Toasty s kopřivovým máslem a kvítky

Kopřivové máslo nepálí a neštípe, ale osvěží a potěší přísunem ozdravných látek. Pozor ale na to, že nesnese skladování, aniž by neztrácelo na chuti a kvalitě, takže raději hned sníst. 

A jak na něj? Kopřivy zbavíme zaschlých lístků a dobře opereme a osušíme, jinak má máslo tendenci se „srážet“. Rostliny nasekáme na prkénku, smícháme v misce s rozměklým máslem, lžičkou hořčice a hrubou mořskou solí a pak už jen stačí mazat na oblíbené pečivo, ozdobit květy a plátkem rajčete nebo ředkvičky.

@svetzeny