Chuť Asie na talíři: Tyto dva recepty si 100% oblíbíte

Asijské kuličky s nudlovým salátem

Přísady:

6 plátků toustového chleba, nalámaného

asi 60 ml dezertního nebo rýžového vína

3–4 lžíce sójové omáčky

60 ml sladké chilli omáčky

1 vejce

1/2 lžičky koření pěti vůní

5cm kousek zázvoru, oloupaného a nastrouhaného

500 g mletého vepřového masa

3 stroužky česneku, drceného

mořská sůl


Na salát:

400 g širokých rýžových nudlí

1 salátová okurka, na dlouhé nudličky

200 g lusků cukrového hrášku

1 čerstvá červená chilli paprička, zbavená semen a nakrájená na nudličky

svazek koriandru, nasekaný nahrubo

100 g (nesolených) arašídů, nasekaných nahrubo


Na zálivku:

3 lžíce rýžového vína mirin

4 lžíce rybí omáčky

2 lžíce třtinového cukru

1 lžička tmavého sezamového oleje

černá sezamová semínka na posypání

62_0

Příprava:

Do robotu dejte chleba, pokropte ho dezertním nebo rýžovým vínem, sójovou a sladkou chilli omáčkou, přidejte vejce a nechte 5 minut odpočinout. Pak přidejte koření, česnek a závor a několika pulzy promíchejte. Přidejte mleté maso, osolte a hnětacími háky nechte směs dobře promísit. Poté si předehřejte troubu na 200 °C. Ze směsi tvořte navlhčenýma rukama kuličky velikosti vlašského ořechu a na plechu vyloženém pečicím papírem je pečte 15–20 minut dozlatova.

Mezitím se pusťte do přípravy salátu. Ponořte cukrový hrášek na 30 sekund do vroucí osolené vody, pak jej sceďte, ihned zchlaďte pod vodou a nechte okapat. Nudle připravte podle návodu na obalu. Náseldně je smíchejte s okurkou, cukrovým hráškem, chilli a koriandrem. Nakonec prošlehejte přísady na zálivku se 3 lžícemi studené vody a salát zalijte. 

Asijské nitky 

Přísady:

2 prsní řízky po 150 g

1 červenou papriku

hrst čerstvých špenátových listů, rokety nebo natrhaných listů zeleného salátu

hrst naklíčené sóji nebo fazolek

2 jarní cibulky,  nakrájené i s natí na šikmé kroužky

Na zálivku:

3 lžíce oleje

1 lžíci octa

2 lžičky cukru (nejlépe přírodního)

1 lžičku soli

pepř

asijskenitkykure404

Příprava:

Prsíčka povařte v lehce osolené vodě při mírném varu asi půl hodiny doměkka. Nechte je ve vývaru vychladnout a pak maso pomocí vidličky rozdělte na jednotlivá vlákna – nitky. Je to způsob, který zdůrazní jemnost kuřecího masa. Papriku nakrájejte na co nejjemnější proužky, větší zelené lístky natrhejte na menší kousky. Máte-li čerstvý špenát, poduste jej krátce v horké vodě, jen aby lístky zavadly. Pak je propláchněte co nejstudenější vodou, zůstanou krásně zelené a neztratí křupavost. Zcela čerstvý mladý špenát dusit nemusíte. Také naklíčená sója nebo fazolky zvýší křupavost salátu. Suroviny na zálivku prošlehejte a vše spojte.

@svetzeny