Přejít k hlavnímu obsahu

Chlebíčky jsou out. Zkuste naše toasty a třeba hned k večeři

Chléb s máslem a šunkou skutečně není jediná alternativa studené večeře. I rychlé a nenáročné jídlo můžete pojmout s velkou grácií. Zkuste tyto obložené toasty. Uvidíte, že až je naservírujete doprostřed stolu, jen se po nich zapráší.

Nemusíte nutně připravovat hned 5 variací. Stačí, když vyberete dva, tři druhy. Nám v redakci nejvíce chutnají varianty caprese a hrášek s mátou, ale třeba si oblíbíte úplně jiný druh. A pokud ano, určitě nám dejte vědět na našich facebookových stránkách. 

Toasty s pikantním salámem

Budete potřebovat:

2–3 lžíce nasekané hladkolisté petrželky + celé lístky na ozdobení

250 g čerstvého smetanového sýra + sůl

200 g trvanlivého salámu paprikáš, nakrájeného na co nejtenčí plátky (pro zvýraznění je můžete nasucho opéct

malá hrst zelených oliv, na plátky

Příprava: 

Petrželku promíchejte se sýrem a osolte. Natřete na plátky pečiva, obložte salámem a ozdobte olivami a petrželkou.

Toasty s tuňákem 

Budete potřebovat: 

1 malá salátová okurka, na podélné plátky

120–150ml kvasného octa

10 lžic krupicového cukru

sůl a čerstvě mletý pepř

2–3 filátka ančoviček (sardelek)

1 lžička kaparů + na ozdobení

185g konzerva tuňáka v olivovém oleji

100 g másla, změklého

Příprava:

Plátky okurky dejte do zavařovací sklenice. Ocet svařte s cukrem, aby se cukr rozpustil, a přidejte 2 lžičky soli. Směsí zalijte okurky, uzavřete a nechte den odležet. Ančovičky a kapary nasekejte nadrobno a vyšlehejte či rozmixujte je s tuňákem a máslem. Dochuťte solí a pepřem. Pomazánku natřete na pečivo a ozdobte naloženou okurkou a kapary.

Toast s pastrami

Budete potřebovat:

100g zakysané smetany

1 lžíce smetanového křenu

1–2 lžičky hrubozrnné (kremžské) hořčice

1 lžíce nasekané pažitky + celá stébla na ozdobení

150 g hovězí šunky, na plátky

3 šalotky, nakrájené na plátky

Příprava:

Zakysanou smetanu promíchejte s křenem, hořčicí a pažitkou a směsí potřete plátky pečiva. Navrch naaranžujte plátky hovězí šunky a ozdobte kolečky šalotky a stébly pažitky.

Toast s hráškem a mátou

Budete potřebovat:

200g ricotty

1 lžička nastrouhané citronové kůry

2 lžíce olivového oleje

sůl

200 g hrášku, mraženého

1 lžíce nasekané bazalky

1 lžíce nasekané máty

50 g parmazánu v celku

Příprava:

Ricottu prošlehejte s citronovou kůrou a lžící olivového oleje. Dochuťte solí a natřete na pečivo. Hrášek zalijte vroucí vodou a nechte povolit, slijte a rozmačkejte vidličkou nebo šťouchadlem na brambory. Přidejte nasekané bylinky a olivový olej, promíchejte a naneste na ricottu. Štědře posypte hoblinami parmazánu.

Toast Caprese

Budete potřebovat:

250 g mozzarelly, na plátky

2–3 lžíce bazalkového pesta

250 g cherry rajčátek, na plátky

olivový olej a mletý pepř na dokončení

Příprava:

Plátky pečiva opečte nasucho na pánvi nebo v toustovači. Každý plátek potřete pestem a ozdobně obložte plátky mozzarelly a rajčat. Ozdobte pestem, opepřete a zakápněte olivovým olejem.