Přejít k hlavnímu obsahu

3 super jahodové recepty: Je libo nočky s omáčkou, nanuky nebo salát s kozím sýrem?

3 super jahodové recepty: Je libo nočky s omáčkou, nanuky nebo salát s kozím sýrem?

Jahodová sezona je v plném proudu. Přestože jsou čerstvé jahody naprosto dokonalé, můžeme si s nimi v kuchyni trochu pohrát.
Ať už připravíte tvarohové noky s jahodovou omáčkou, nanuky nebo osvěžující salát s kozím sýrem, díky skvělé chuti očekávejte největší kuchařovu poctu – dokonale čisté talíře.

 

 

TVAROHOVÉ NOČKY S JAHODOVOU OMÁČKOU

Ingredience na noky:

kůra z jednoho citronu
500 g tučného tvarohu ve vaničce
300 g hrubé mouky (+ na podsypávání)
100 g hladké mouky
2 lžíce moučkového cukru
1 lžička vanilkového cukru
špetka soli
4 vejce

Ingredience na omáčku:

600 g jahod
1 smetana (33%)
pár lístků máty
moučkový cukr podle chuti a sladkosti jahod

Postup:

1. Všechny ingredience na noky smíchejte v misce a vypracujte z nich lehce tuhé, ale pořád lepivé těsto.

2. Hojně si pomoučněte vál a dejte na něj 1/3 těsta. Z toho vytvarujte „hada“ a nakrájejte ho na stejné kousky. Z každého kousku rukama vytvarujte kuličku. Stejným způsobem připravte kuličky i ze zbylého těsta.

3. Do hrnce dejte vařit dostatek vody a až bude pořádně vřít, přidejte 1/3 noků.

Až vyplavou na povrch, jsou hotové a děrovanou naběračkou je můžete vyndat.

Stejně pokračujte i s dalšími noky. (Nevařte všechny najednou, protože by se zdeformovaly.)

4. Než budou hotové noky, připravte omáčku rozmixováním jahod se smetanou, cukrem a mátou. Do hlubokého talíře dejte omáčku, do ní vložte noky a vše ozdobte čerstvou mátou.

DOMÁCÍ JAHODOVÉ NANUKY

Snimek_obrazovky_2017-06-28_v_13.36.46

Ingredience:

100 g jahod
350 g bílého jogurtu
lžička citronové kůry
2 lžíce medu

ČTĚTE TAKÉ: Recept na kokosové nanuky s ovocem

Postup:

Jahody rozmixujte spolu s medem dohladka. Do jahodové směsi vmíchejte bílý jogurt a citronovou kůru. Vše nalijte do formiček na nanuky a ty umístěte do mrazáku. Nechte přes noc zmrazit.

SALÁT S KOZÍM SÝREM A JAHODAMI

Snimek_obrazovky_2017-06-28_v_13.37.17

Jahody se skvěle hodí i do slaných salátů. Díky jejich kombinaci s baby špenátem, ořechy a kozím sýrem se budou vaše chuťové pohárky cítit jako v sedmém nebi.

Ingredience:

120 g baby špenátu
100 g čekanky
100 g polníčku
120 g jahod
15 g vlašských ořechů
100 g čerstvého kozího sýra
6 lžic olivového oleje
1 lžíce octa balsamico
1 lžíce pomerančové šťávy
1 lžička hrubozrnné hořčice

ČTĚTE TAKÉ: Recept na gratinované jahody

Postup:

1. Do mísy vložte špenát, čekanku a polníček. Jahody omyjte a nakrájejte na plátky. Přidejte je do mísy.

2. Dobře vyšlehejte olej, balsamico, pomerančovou šťávu a hořčici. Zálivku opatrně promíchejte se vším, co jste připravili do mísy. Část zálivky si ale ještě nechte stranou.

3. Salát rozdělte do dvou misek, ve kterých ho budete podávat. Navrch nadrolte čerstvý kozí sýr, vše ozdobte hrubě posekanými ořechy a ještě pokapejte zbytkem zálivky.

Tip redakce: Nezapomeňte, že ty nejlahodnější jahody si buď sami vypěstujete na zahrádce, nasbíráte na samosběru, nebo zakoupíte od tuzemských pěstitelů. Jednoduchým pomocníkem při jejich výběru jsou loga značek kvality Klasa či Regionální potravina. Jahody z dovozu mají bohužel kvůli dlouhému a nevhodnému skladování a předčasné sklizni horší kvalitu i chuť. Podrobnější informace, jak odlišit české jahody od zahraničních, najdete na www.akademiekvality.cz.