3 polévky, které vaše kuchyně ještě určitě nezná. Zkusíte je?

Kuřecí čaj

Ingredience:

1 palička česneku

4 lžičky rostlinného oleje

1 cibule, nasekaná

1 velká chilli paprička, na plátky

1 lžička nasekaného čerstvého zázvoru

1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře + 1 lžička čerstvě mletého sečuánského pepře

3 lžíce rýžového vína Šao-sing nebo suchého sherry

2 natrhané listy kaffirové limety (my použili sušenou)

2 jarní cibulky, nasekané

1,5 l kuřecího vývaru

3 lžíce světlé sójové omáčky

2 lžíce rybí omáčky

2 lžíce přecezené limetové šťávy

4 čerstvé houby boltcovitky (známé jako Jidášovo ucho), na kousky

120 g uvařených vaječných nudlí (zvolíte-li čerstvé, přidejte do těsta prosátý černý pepř)

300 g uvařených, vykostěných kuřecích prsíček, natrhaných na kousky

100 g houbiček enoki (občas prodává například Japa, nahradili jsme sójovými výhonky)

8 nastříhaných pažitkových stvolů

8 lžic řeřichy

2 lžíce posekaného koriandru

6280

Příprava: 

1 Zahřejte troubu na 180 °C, česnek zabalte do alobalu a pečte 30 minut, aby změkl. Nechte zchladnout, vyloupejte stroužky a pokrájejte je na tenké plátky. 

2 V hrnci s dvojitým dnem (či se silným dnem) zahřejte olej a orestujte na něm cibuli, chilli a zázvor, dokud nezačnou měnit barvu. Vmíchejte oba pepře, pak přilijte rýžové víno. Až začne vřít, sundejte hrnec z ohně. Přidejte plátky česneku, limetové listy, jarní cibulku, vývar a sójovku. Na mírném ohni přiveďte k varu a nechte hodinu probublávat;děrovanou lžící sbírejte pěnu. Tekutina nesmí prudce vřít, aby nebyla kalná. 

3 Kuřecí čaj proceďte sítkem vyloženým mušelínem, aby byl naprosto čistý. Obsah síta vyhoďte. Vývar nechte zchladnout a dejte do chladničky. Pak z povrchu seberte ztuhlý tuk a vývar znovu přeceďte přes sítko s mušelínem. Ohřejte. Vmíchejte rybí omáčku, limetkovou šťávu a tři minuty povařte. Je-li třeba, dochuťte. 

4 Ingredience do polévky rozdělte do 4 šálků či misek a zalijte horkým kuřecím čajem. Promíchejte hůlkou a podávejte.

Kořeněná fazolová polévka s kokosovým mlékem

Ingredience:

250 g míchaných fazolí

2 lžíce olivového oleje

2 cibule nakrájené nadrobno

450 g mrkve, nakrájené nahrubo

1 lžíce koření garam masála

asi 5cm kousek čerstvého zázvoru, nastrouhaného

šťáva z 1 pomeranče

1 l zeleninového vývaru

200ml konzerva kokosového mléka

2 lžíce sekaných lístků koriandru

5914

Příprava:

1 Fazole přes noc (přibližně na 8–12 hodin) namočte do studené vody. Tekutinu slijte, v hrnci fazole zalijte čerstvou vodou a vařte hodinu až hodinu a půl doměkka. Nesolte.

2 V jiném hrnci na oleji zvolna opékejte cibuli a mrkev asi 15 minut dozlatova. Přidejte koření garam masála a strouhaný zázvor a míchejte ještě minutu.

3 Přilijte pomerančovou šťávu a zeleninový vývar a přiveďte k varu. Nechte mírně bublat 10 minut, až bude mrkev měkká, a pak přilijte kokosové mléko. Polovinu rozmixujte, vlijte zpátky do hrnce a přidejte scezené fazole. Společně prohřejte, případně dosolte a před podáváním vmíchejte koriandr.

Voňavá jogurtová polévka s okurkou

Ingredience:

2 salátové okurky, nahrubo nasekané

500 ml řeckého nebo hustého smetanového jogurtu

300 ml studeného kuřecího vývaru (i z kostky)

2 prolisované stroužky česneku

hrst lístků máty

2 krajíčky knäckebrotu

2 lžíce extra panenského olivového oleje

sůl a pepř na dochucení

065_ape0706-4

Příprava: 

1.  Do mixéru vložte spolu s okurkami jogurt, vývar, česnek, mátu a ochuťte solí a pepřem. Rozmixujte, aby vznikla hladká směs. Přelijte ji do nádoby, kterou můžete uložit do mrazáku, a dejte na dvacet minut chladit.

2.  Před podáváním rozpalte gril. Po jedné straně namažte oba knäckebroty dvěma lžičkami olivového oleje a vložte je asi na minutu pod gril, aby byly křupavé a zbarvené dozlatova.

3.  Polévku podávejte ve vychlazených miskách či sklenicích. Zakápněte zbytkem olivového oleje a dochuťte drceným černým pepřem. K polévce přiložte rozpůlený opečený knäckebrot.

@svetzeny