Přejít k hlavnímu obsahu

Recepty: Nejlepší jablečné záviny

Sezóna zralých jablíček je tady a kdo by z nich nemiloval štrúdl? Máme pro vás recepty, po nichž se u vás jen zapráší!

Šlehačkový štrúdl s jablky

Těsto:
500 g hladké mouky
1/2 kypřícího prášku do pečiva
1 smetana ke šlehání
2 vejce
2 lžíce octa
špetka soli
Náplň:
7 – 8 jablek
krupicový cukr dle chuti
skořicový cukr
mletá skořice
vlašské ořechy (dle chuti)
Na potření:
vajíčko a trochu rumu

1. Jablka oloupejte a nakrájejte na kostičky. Do rozpáleného hrnce nasypejte krupicový cukr společně se skořicovým a nechte rozpustit, dokud nevznikne karamel. Přidejte nakrájená jablka, ale nemíchejte s nimi. Jakmile z nich vyteče do karamelu tekutina, promíchejte je a chvíli nechte prohřívat. Podle chuti můžet přidat i vlašské ořechy. Poté dejte vychladnout.
2. Všechny suroviny na těsto smíchejte dohromady a následně je rozdělte na tři části. 
3. Každou část rozválejte na plát a střed naplňte karamelizovanými jablky. 
4. Závin opatrně přendejte na plech a potřete ho rozšlehaným vajíčkem, do kterého kápněte trochu rumu.
5. Pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů dozlatova. Před podáváním jej posypejte moučkovým cukrem.

Misky na způsob jablečného závinu 

Na 4 misky:
4 pláty filo těsta
5 lžic rozpuštěného másla
4 navinulá jablka
hrst rozinek 
troška jablečné šťávy nebo vody
6 lžic nasekaných nasucho opražených ořechů
1 lžíce medu
1 vanilkový cukr
1/2 lžičky mleté skořice

1. Každý plat rozkrojte na 4 čtverce, ty naskládejte cikcak přes sebe a každou vrstvu potřete trochou másla. Těstem vyložte máslem vytřené 4 hlubší zapékací mističky a v troubě při 180 °C zapékejte asi 8 minut dorůžova. 
2. Mezitím oloupejte jablka, zbavte je jádřinců a dužinu nakrájejte na kostičky. Nasypejte do kastrůlku, přidejte oprané rozinky, podlijte trošku vody nebo džusu a krátce povařte, až jablka změknou, ale nejsou rozvařená. Šťáva by se přitom měla téměř všechno odpařit. Přisypejte ořechy oslaďte medem, cukrem, poprašte skořicí a promíchejte. Jablečnou nádivku rozdělte do křupavých mlsek. Podávejte horké. 

Závin na vanilkové zmrzlině

Na 8 porcí: 
250 ml mléka
250 g smetany
150 g cukru
4 žloutky
200 g hladké mouky
dřeň z 1 vanilkového cukru 
1 vejce
špetka soli
3 lžíce oleje
1,5 kg nakyslých jablek
šťáva z 1 citronu
100 g másla
1 vanilkový cukr
125 g rozinek
1 lžička skořice
1 lžíce moučkového cukru
vanilková zmrzlina 

1. Uveďte do varu mléko a smetanu. Nechte je trochu vychladnout. Umíchejte krém ze 70 g cukru a žloutků. Mléko se smetanou všlehejte do žloutkové směsi. Přidejte vanilkovou dřeň. Směs dejte na 4 hodiny do mrazničky. Každých 30 minut ji prošlehejte. 
2. Na těsto prohněťte mouku, vejce, sůl, 2 lžíce oleje a 125 ml vlažné vody. Vytvarujte z těsta kouli. Potřete ho 1 lžící oleje. Zakryté ho nechte 30 minut odpočívat. 
3. Předehřejte troubu na 200 °C. Jablka nakrájejte nadrobno. Hned je smíchejte s citronovou šťávou. Rozpusťte máslo. 
4. Těsto vyválejte. Potřete ho 50 g másla. Rozložte na ně jablka. Smíchejte 80 g cukru, rozinky, vanilkový cukr a skořici, posypte směsí těsto. Závin srolujte a potřete 50 g másla. Pečte 45 minut. Závin pocukrujte a podávejte se zmrzlinou.