Blahodárný mrkvový sirup

Potřebujete: 

  • 2 kg mrkve
  • 1 kg jablek
  • 3 l vody
  • ½ kg Korunního cukru na přípravu sirupu z bobulového ovoce
  • 4-6 g kyseliny citronové

Postup:

Mrkve očištěte, nakrájejte na větší kolečka, zalijte polovičním množstvím vody a vařte doměkka. V polovině doby vaření přidejte neoloupaná, umytá, nakrájená jablka. Rozmixujte a propasírujte přes řídké síto. Mrkvový protlak, který vznikne, dořeďte zbytkem vody, přidejte cukr a dejte na plotnu. Zahřejte maximálně na 80 stupňů a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Odstavte a přidejte kyselinu citronovou. Rozdělte do zavařovacích sklenic, zavřete víčky a sterilizujete nejvýše 10 minut.

TIP: Vzniklou šťávu řeďte s vodou v poměru 1:1. Skladujte na chladném a tmavém místě, po otevření uchovávávejte v chladničce. Před použitím protřepejte. 

@svetzeny