Přejít k hlavnímu obsahu

Doba dýňová aneb nejlepší dýňová polévka s vůní vanilky

Info ikona
Dýně

Dýně k podzimu patří stejně jako mamut Manny k mamutici Ellie z filmu Doba ledová. Je to prostě láska, která vás v mrazivých deštivých a větrných dnech nenechá smutnit, ale naopak rozveselí a zahřeje. Nechte se svést…

Dýňová polévka s vanilkou

Hodí se jako sytá svačina i lehká večeře. Zkuste ji zakápnout troškou dýňového oleje a zážitek z jídla bude úplně dokonalý.

 

PRO 4–6 OSOB:
1 kg dýně hokkaido (nemusí se loupat), 2 lžíce másla, 1–2 lžíce medu, 700 ml zeleninového nebo drůbežího vývaru, 150 ml smetany ke šlehání, 100 ml bílého vína, sůl a čerstvě mletý pepř, 1 vanilkový lusk

 

  • Rozehřejte troubu na 160 °C. Dýni omyjte, rozřízněte, zbavte semínek a nakrájejte na větší kusy. Rozložte je na plech nebo do pekáčku, poklaďte plátky másla a pokapejte medem. Pečte v rozehřáté troubě přibližně 1 hodinu, dokud nebude dýně měkká (zkoušejte to průběžně vidličkou).

 

  • Upečenou dýni pokrájejte na menší kousky, zalijte většinou horkého vývaru a rozmixujte dohladka. Trochou vývaru vypláchněte plech, na kterém se dýně pekla, a přilijte ho k rozmixované dýni spolu se smetanou a vínem. Osolte, opepřete, přidejte vanilkový lusk (rozříznutý, semínka vyškrábnutá), přiveďte k varu a krátce povařte.

 

  • Vyjměte lusk a před podáváním každou porci ozdobte kopečkem šlehačky a bylinkami.