Přejít k hlavnímu obsahu

Červená se červená

Čtyři skvělé recepty pro jahodovou sezonu!

MINIPAVLOVA s jahodovým přelivem
NA 4–8 KOUSKŮ: 450 g krupicového cukru, 6 bílků, 1 lžíce kukuřičného škrobu, 2 lžičky bílého vinného octa, 1 kg jahod (očištěných a pokrájených), 200–300 g moučkového cukru, 600 ml smetany ke šlehání

Bílky vyšlehejte do pěny. Pak ve třech dávkách přisypejte krupicový cukr; další dávku přidejte, když je předchozí zašlehaná. Přisypejte kukuřičný škrob a vinný ocet a šlehejte, až získáte tuhou hmotu – trvá to až 5 minut. Na plechy s pečicím papírem vytvarujte 6–8 kruhů pokud možno tak, aby byly okraje vyšší a vznikly mističky. Pečte při 140 °C 30 minut, potom vypněte troubu, ale neotvírejte ji a pusinky nechte ještě hodinu dosušit. Potom opatrně vyjměte a nechte vychladnout. Na jahodovou omáčku rozmixujte 600 g jahod. Propasírujte je, abyste je zbavili zrníček, a pyré oslaďte 2 lžícemi moučkového cukru. Můžete ho připravit i den předem. Prosijte zbývající moučkový cukr, přisypte ho do smetany a ušlehejte. Nakonec opatrně promíchejte se 2/3 jahodového pyré. Podávejte.

OVOCNÉ GAZPACHO s jahodami a lesním ovocem
PRO 4 OSOBY: 400 g odstopkovaných jahod, 100 g směsi borůvek, malin či ostružin (podle chuti), 3 mátové lístky + další na ozdobení, 2 lžičky vanilkového extraktu, 4 lžíce medu, 100 ml pomerančové šťávy, 1 lžička citronové šťávy, 1 lžička limetové šťávy

Pokrájejte 300 g jahod, vložte je do hrnce, podlijte pár lžícemi vody, přidejte vanilkový extrakt, tři lístky máty a přiveďte k varu. Vypněte a nechte vychladnout. Směs rozmixujte s medem a citrusovými šťávami dohladka. Pak přidejte zbývající čerstvé ovoce (nějaké si odložte na ozdobení) a ještě několika pulzy mixéru posekejte nahrubo. Rozdělte do čtyř sklenek nebo misek a ozdobte zbývajícím ovocem a mátou. TIP: Studená ovocná polévka je nejlepší osvěžení v horkých dnech. Labužníci si ji ještě mohou doladit kopečkem vanilkové zmrzliny či vychlazeným mascarpone. Místo lesního ovoce můžete použít i vodní meloun. Pro extra svěžest přidejte nastrouhanou citronovou kůru.

TVAROHOVÉ KNEDLÍKY plněné jahodami
PRO 2–4 OSOBY: 2 vejce, 500 g plnotučného tvarohu ve vaničce, 4 housky nakrájené na malé kostičky, dětská krupička na obalování, sůl, 500 g jahod, 400 g tvarohu na strouhání, moučkový či krupicový cukr na posypání, 130 g rozpuštěného másla na přelití

Vejce rozmíchejte s tvarohem, pak do směsi přidejte houskové kostičky a vypracujte hladké těsto. Očištěné jahody po jedné balte do kousku připraveného těsta (těsto by mělo být co nejtenčí). Vytvarované knedlíky obalte v dětské krupičce a skládejte na tác. Všechny knedlíky vsypte do hrnce s vroucí osolenou vodou, zamíchejte, aby se odlepily ode dna, a vařte asi 3 minuty, než vyplavou. Podávejte s nastrouhaným tvarohem, sypané cukrem a přelité máslem. TIP: Z těsta můžete také vytvarovat jen malé knedlíčky o průměru zhruba 2 cm. Jahody, které by jinak přišly dovnitř, rozmačkejte s cukrem a šlehačkou nebo zakysanou smetanou a přelijte jimi uvařené knedlíčky.

LEHKÝ POHÁR s jahodami a pusinkami
PRO 6–8 OSOB: 3 bílky, 175 g krupicoveho cukru, 450–500 g čerstvých jahod, 570 ml ušlehané smetany ke šlehání, 1 lžička moučkového cukru

Nejprve si upečte pusinky. Bílky ušlehejte dotuha a potom po lžičkách zašlehávejte krupicový cukr. Ze sněhu pak vytvořte lžičkou „hromádky“ na plech vyložený papírem na pečení a pečte je při 140 °C zhruba hodinu (v horkovzdušné troubě při 120 °C asi 1,5 hodiny). Polovinu jahod rozmixujte spolu s moučkovým cukrem na pyré a propasírujte je přes sítko. Pusinky rozlámejte na 2cm kousky a dejte do větší misky, přidejte nakrájené zbývající jahody a šlehačku, jemně promíchejte. Na talířek nebo do skleničky naaranžujte porce jahodovo-pusinkovo-smetanové hmoty a pokapejte ji jahodovým pyré.
TIP: Věděli jste, že tahle vynikající směs pusinek a čerstvých jahod dostala název podle britské Eton College? Podává se tu při tradičním zápasu v kriketu.