Přejít k hlavnímu obsahu

Zeleninový koláč s lososem a se smetanou

Zelenina přes léto v kuchyni vede na plné čáře. Je čerstvá, šťavnatá a nabitá chutí více než kdy jindy. Můžete z ní vytvořit bezpočet lehkých jídel i vydatných večeří, které budou chutnat báječně i za studena. Třeba jako tenhle slaný koláč.

Na 8 kousků
 budete potřebovat:

• 200 g hladké mouky • sůl
• 120 g másla • 4 vejce
• 300 g čerstvého lososa (filet) • 2 malé cukety
• 200 g smetany • pepř
• 3 snítky kopru

Postup:

1. Mouku prosejte na vál, přidejte sůl, pokrájené máslo, do důlku v mouce rozklepněte vejce a vypracujte hladké těsto. Vytvarujte z něj kouli, zabalte ji do fólie a dejte na hodinu uležet do lednice.

2. Lososa opláchněte, osušte a nakrájejte na tenké proužky. Cukety omyjte, osušte a nakrájejte na kolečka. Troubu předehřejte na 200 °C (horkovzdušnou na 180 °C). Dortovou formu o průměru 26 cm vymažte máslem. Těsto rozválejte na pomoučené desce na tenký plát a vložte jej do formy.

3. Ve smetaně rozmíchejte zbylá vejce a směs ochuťte solí a pepřem. Kopr opláchněte, osušte a nasekejte nadrobno. Těsto poklaďte kolečky cukety, přelijte smetanovou směsí, navrch rozložte proužky lososa, posypejte koprem a pečte asi 25 minut, dokud vaječná směs neztuhne. Ještě horký koláč naporcujte na výseče a ihned podávejte.

Příprava: 50 minut
Kousek: cca 370 kcal; 1550 kJ