Přejít k hlavnímu obsahu

Zeleninová omáčka

Zeleninová omáčka

Receptů na originální přílohy, jimiž lze ozvláštnit třeba maso zbylé z předchozího dne, není nikdy dost. Tohle je jeden z nich.

Pro 4 osoby potřebujeme: 5 oloupaných rajčat, 1 malou cuketu, 1 malý lilek, 1 malou žlutou papriku, 1 cibuli, 2 stroužky česneku, 3 lžíce olivového oleje, 1 větvičku rozmarýnu, 200 ml horké vody, ½ vaničky zeleninového bujonu v kostce, 120 ml smetany, 2–3 lžičky světlého balzamikového octa, pepř, sůl

Rajčata rozkrojíme, vyjmeme semínka a dužinu nakrájíme na větší kousky. Cukety a lilek pečlivě omyjeme a nakrájíme na menší kostky. Nakrájený lilek dáme do hlubokého talíře, posolíme a necháme asi 15 minut vypotit. Poté zeleninu přendáme do síta, propláchneme vodou a dáme okapat. Mezitím rozkrojíme papriku, vyřízneme jádřinec, lusk omyjeme  a nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Stroužky česneku oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.

V kastrolu rozpálíme lžíci oleje a cibuli s česnekem krátce osmahneme. Pak přisypeme ostatní zeleninu, přidáme omytou větvičku rozmarýnu a vše promícháme. Bujon rozmícháme v horké vodě a zalijeme jím zeleninu. Nakonec přilijeme zbylý olej, směs osolíme, opepříme a dusíme pod poklicí na mírném ohni asi 35 minut.

Z kastrolu sejmeme poklici. Zeleninovou směs zjemníme smetanou, dobře promícháme, prohřejeme a vyjmeme rozmarýn. Omáčku ochutíme trochou octa a podáváme k masovým pečením. Pokud bude omáčka příliš hustá, zředíme ji vývarem.

Foto: Archiv Burdy (1)