Přejít k hlavnímu obsahu

Zahraniční cukroví 5: Chrusciki

Tito smažení motýlci pocházejí z Polska, kde se cukroví také říká „andělská křídla“. Lepší je ho připravovat až krátce před podáváním, aby bylo čerstvé a pěkně křupalo.

Na asi 50 kousků potřebujeme: 10 g rozpuštěného chladného másla, 
1 vejce, 2 žloutky, 1–2 lžíce pískového cukru, ½ sáčku vanilkového cukru, špetku soli, 1 lžičku najemno nastrouhané citronové kůry, ½ lžičky jablečného octa, ½ lžičky pomerančové nebo citronové esence, 
2 lžičky rumu, 1–2 lžíce zakysané smetany, téměř 1 hrnek polohrubé mouky, tuk na smažení, cukr na poprášení

V míse vyšleháme máslo, vejce, žloutky, oba cukry, špetku soli a citronovou kůru. Když vznikne hustá, světle žlutá pěna, zašleháme do ní ocet, esenci, rum a smetanu. Nakonec po částech přidáváme mouku a připravíme tužší těsto, které rukama důkladně propracujeme. Podle potřeby můžeme přidat mouku, aby vzniklo pružné těsto, ve kterém se začnou tvořit bubliny.

Těsto rozdělíme na poloviny, jednu zabalíme do fólie a necháme stranou. Druhou část rozválíme na tenký obdélník. Pomocí rádýlka nakrájíme zhruba 2 cm široké pruhy, asi 8 cm dlouhé. Oba konce diagonálně odkrojíme a střed každého pruhu podélně prořízneme, pouze asi 2,5 cm. Tímto otvorem protáhneme jeden konec pruhu.

Motýlky rozložíme na pracovní desku a zakryjeme fólií, aby neoschli. Takto pokračujeme také s další částí těsta. Ve fritéze nebo kastrolu rozehřejeme tuk (asi 190 °C). Postupně vkládáme motýlky, které smažíme z každé strany dorůžova asi 1–2 minuty.

Smažené cukroví vyndáme na plech pokrytý papírovými utěrkami, odsajeme přebytečný tuk a poprášíme moučkovým cukrem.

Foto: Archiv Burdy (1)