Přejít k hlavnímu obsahu

Zahraniční cukroví 3: Melomakarono

Toto cukroví pochází z Řecka a neobvyklé je zejména využitím olivového oleje – jeho ctitelé, stejně jako milovníci medu si rozhodně přijdou na své.

Na asi 50 hvězdiček potřebujeme: 350 g hladké mouky, ½ lžičky kypřicího prášku do pečiva, ¼ lžičky jedlé sody, špetku soli, 40 g změklého másla, 45 g moučkového cukru, 1 malé vejce, 60 ml olivového oleje, 65 ml pomerančové šťávy, ½ lžičky mleté skořice, špetku mletého hřebíčku

Na polevu: 120 g pískového cukru, 100 ml vody, 6 lžic tekutého medu, 120 g nasekaných vlašských ořechů, mletou skořici

Do mísy prosejeme mouku s práškem do pečiva, sodou, skořicí a solí. Směs promícháme. V jiné nádobě šleháme máslo za postupného přidávání cukru. Do másla zašleháme vejce a po trochách přiléváme olej a nakonec zašleháme po lžících pomerančovou šťávu. Nakonec vmícháme ochucenou mouku. Pokud se zdá těsto příliš tekuté, přidáme více mouky, abychom získali kompaktní hmotu, kterou hněteme asi 5 minut.

Těsto zabalíme do fólie a necháme v chladu 1 hodinu odležet. Potom je rozválíme na plát asi 3 mm silný. Vykrajujeme hvězdičky a ty rozložíme na plech pokrytý papírem na pečení. Každou hvězdičku propíchneme na pár místech vidličkou a v troubě vyhřáté na 170 °C pečeme asi 15 minut. Po upečení necháme úplně vystydnout a takto je můžeme uložit do plechové krabice. Polevou je přeléváme až krátce před podáváním.

Na polevu zalijeme cukr vodou a rozmícháme, přilijeme med a přivedeme k varu. Za stálého míchání vaříme asi 4 minuty. Ořechy smícháme se skořicí. Když sirup začne chladnout, namáčíme do něj hvězdičky, které sypeme ořechovou směsí.

Náš tip: Pokud cukroví hned nesníme, uchováváme je ve vzduchotěsné nádobě v chladu.

Foto: Archiv Burdy (1)