Přejít k hlavnímu obsahu

Zahraniční cukroví 2: Polvorón

Zahraniční cukroví 2: Polvorón

Tyto tradiční španělské máslové sušenky se pečou převážně v Andalusii, a to nejen o Vánocích, ale celý rok. Při jejich zdobení a dochucování se fantazii meze nekladou.

Na asi 60 kousků potřebujeme: 80 g másla, 80 g tuku, 1 žloutek, 100 g moučkového cukru, ½ lžičky mandlového extraktu, 1 lžičku brandy, 220 g hladké mouky, špetku soli

Máslo necháme při pokojové teplotě změknout. Změklé máslo spolu s tukem vyšleháme dohladka. Přidáme žloutek, postupně přisypáváme moučkový cukr a vyšleháme světle žlutou hmotu, do které nakonec zamícháme extrakt a alkohol.

Troubu předehřejeme na 175 °C. Mouku a sůl prosejeme a vmícháme do máslové směsi. Připravíme těsto, ze kterého uděláme menší válečky. Ty nakrájíme na asi 1 cm silné plátky. Rozložíme na plech vyložený pečicím papírem. V dobře předehřáté troubě pečeme cukroví asi 25–28 minut dorůžova.

Náš tip: Do těsta lze přidat oříšky a hotové sušenky můžete ještě vylepšit cukrovou nebo rumovou polevou a různým zdobením.

Foto: Archiv Burdy (1)