Přejít k hlavnímu obsahu

Velikonoční beránek

Tohle sladké zvířátko nesmí chybět na žádné velikonoční tabuli. Kromě toho, že je nadýchaný a skvěle chutná, totiž také dobře vypadá a dodává celému stolu tu správnou sváteční atmosféru.

Ingredience:

5 vajec
250 g třtinového cukru
6 polévkových lžic oleje
6 polévkových lžic horké vody
250 g pšeničné mouky bílé polohrubé Bioharmonie
1 kávová lžička prášku do pečiva
1 vanilkový pudink
6 kávových lžiček citronové šťávy
1 kávová lžička nastrouhané citronové kůry
špetka soli
máslo na vymazání formy, hrubá mouka na vysypání formy
2 koření hřebíčku

Postup:

Nejprve utřete žloutky s cukrem, přidejte olej a horkou vodu a vše vyšlehejte do husté pěny. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a vanilkovým pudinkem, přidejte citronovou kůru a vmíchejte do žloutkové pěny. Z bílků, citronové šťávy a soli ušlehejte tuhý sníh a ručně opatrně vmíchejte do těsta.

Připravte si formu na beránka. Oba díly vymažte máslem a vysypejte moukou. Do většího dílu nalijte těsto, přiklopte druhým dílem formy, položte na plech a dejte péct do předehřáté trouby. Prvních 20 minut pečte na 200 °C, dalších 30 minut na 150 °C. Poté formu vyjměte a zkuste pomocí špejle, zda je beránek dobře propečený.

Vychlazeného beránka vyklopte na tác. Pocukrujte nebo jej polijte čokoládovou polevou. Očka můžete zdůraznit dvěma kousky hřebíčku. Kolem krku uvažte barevnou mašli.