Přejít k hlavnímu obsahu

Vaříme s pomeranči 4: Pečený pomerančový krém

Do dezertů se sice pomeranče používají často, ale tenhle recept patrně neznáte. Pro zimní sváteční chvíle je ideální – přímo hladí po jazyku i po duši.

Pro 4 osoby potřebujeme: 3 celá vejce, 2 žloutky, 135 g pískového cukru, 5 kapek vanilkového extraktu, 400 ml 30% smetany, 120 ml mléka, 2 lžíce pomerančového likéru (Grand Marnier), najemno nastrouhanou kůru z 1 biopomeranče

Troubu předehřejeme na 140 °C. Vejce a žloutky vyšleháme a postupně k nim zašleháváme cukr, dokud nevznikne světle žlutá hustá pěna, kterou ochutíme vanilkovým extraktem. Poté do pěny po trochách zašleháváme smetanu smíchanou s mlékem a nakonec vmícháme likér.

Do čtyř silnostěnných hrnků nebo zapékacích misek rozdělíme pomerančovou kůru a zalijeme ji pomerančovým krémem. Pekáček vyložíme složenou utěrkou a na ni dáme naplněné misky. Pak do pekáčku přilijeme horkou vodu, která by měla dosahovat do poloviny zapékacích misek, přeneseme ho do trouby a zapékáme asi 40 minut. Upečený krém necháme vychladnout a podáváme.

Foto: Archiv Burdy (1)