Přejít k hlavnímu obsahu

V hlavní roli rybíz 2: Zapečený dezert

Pokud se vydaří bohatá úroda rybízu, určitě stojí za to vyzkoušet i nějaký originálnější recept – třeba dezert, který se skvěle kombinuje se zmrzlinou.

Pro 6 osob potřebujeme:

Na těsto: 250 g hladké mouky, 1 a ½ lžičky kypřicího prášku, 100 g studeného másla nakrájeného na malé kousky, 150 ml sladké smetany (40 % tuku), špetku mleté skořice, špetku soli

Kromě toho: 2 lžíce solamylu, ½ lžičky mleté skořice, 600 g bobulek rybízu (červený, bílý, černý), 120 g pískového cukru (může být třtinový), 5 lžic sladké smetany

Troubu předehřejeme na 170 °C. Hladkou mouku prosejeme do mísy s kypřicím práškem do pečiva a špetkou soli, přidáme nakrájené máslo a společně rozmixujeme. Do takto připravené žmolenky vmícháme smetanu a špetku skořice a vymícháme hutné těsto, z něhož vytvoříme šest kouliček.

Solamyl promícháme se skořicí a sypkou směsí posypeme omyté a okapané bobulky rybízu. Poté několikrát protřepeme, aby se mírně obalily, a přesypeme je do zapékací misky. Vrch pocukrujeme, na ovoce rozdělíme kouličky těsta a vše přelijeme sladkou smetanou. Zapékáme v troubě asi 35–40 minut, dokud těsto nezezlátne. Dezert necháme mírně vychladnout a podáváme nejlépe s vanilkovou nebo citronovou zmrzlinou.

Foto: Archiv Burdy (1)