Přejít k hlavnímu obsahu

Tvarohový koláč s meruňkami a rybízem

S ovocnými koláči se poslední dobou roztrhl pytel. A ještě aby ne. Chutnají báječně, upečené jsou za pár minut a skvěle v nich zužitkujete letní ovoce. Vyzkoušejte tento koláč s netradiční kombinací meruněk a rybízu!

Na 16 kousků budete potřebovat:

Těsto: • 300 g polohrubé mouky • 150 g měkkého tvarohu • 6 lžic oleje • 1 vejce • 30 g pískového cukru • 1 vanilinový cukr • 1 lžíce kypřicího prášku • špetka soli • mouka na vál

Nádivka: • 350 g vyzrálých meruněk • 70 g červeného rybízu • 250 g měkkého netučného tvarohu • 1 žloutek • 1 vanilkový cukr • 4 lžíce moučkového cukru • 2 lžíce smetany

Drobenka: • 80 g hrubé mouky • 60 g pískového cukru • 60 g másla

Postup:

1. Na těsto vyšlehejte vejce s oběma druhy cukru, přilijte olej a vešlehejte tvaroh. Mouku prosejte s kypřicím práškem a solí a vmíchejte ji k tvarohu. Těsto rozválejte na plát a vyložte jím formu.

2. Meruňky omyjte, osušte, vypeckujte a nakrájejte na čtvrtky. Bobulky rybízu omyjte. Tvaroh vyšlehejte se žloutkem, smetanou a oběma cukry. Pak jím potřete těsto. Rozložte na něj meruňky a posypejte je rybízem. 3 Hrubou mouku promíchejte s cukrem a máslem. Drobenkou posypejte koláč. V troubě vyhřáté na 175 °C pečte asi 35–40 minut. Koláč rozkrájejte na kostky.

Příprava: 60 minut

Kousek: cca 270 kcal; 1130 kJ