Tradiční indiánek: Zkuste si ho vyrobit doma!

Pekař Jiří Mikula z vyhlášené Pekárny Mikula, která si zakládá na kvalitních surovinách a tradičních výrobních postupech (www.pekarnamikula.cz) nám prozradil, jak na to.

Na 20 ks indiánů potřebujeme:

Na korpus:2 vejce, 25 g cukru, 40 g hladké mouky

Na sněhový krém:3 bílky, 200 g cukru, 2 vrchovaté čajové lžičky marmelády (jahodová, rybízová), 1 dcl vody

+ Čokoládová poleva

Nejprve upečeme „piškoty“. Oddělíme bílky od žloutků. Žloutky vyšleháme s 1/3 cukru do pěny a smícháme s hladkou moukou. Se zbytkem cukru ušleháme bílky v pevný sníh a opatrně vmícháme do připravovaného těsta. Poté pomocí cukrářského pytlíku vytvoříme na plech vyložený pečicím papírem hromádky o průměru asi 4 cm. Pečeme při teplotě 160 °C asi 15–20 minut.

Pak připravíme sněhovou náplň. Do hrnce dáme 2/3 cukru a zalijeme vodou tak, aby sahala nepatrně nad cukr. Za stálého míchání přivedeme k varu a prudce vaříme, dokud se hmota nezačne táhnout. Poté odstavíme. Tím vznikne cukrový rozvar, který potřebujete na zpevnění bílků.

Rada: Hlavní tajemství správné tuhosti náplně odhalí tzv. bublifukový test: vezmeme drátek s očkem, namočíme ho do vody a zkusíme vyfouknout bublinu jako z bublifuku. V momentě, kdy se to podaří, je vyhráno a můžeme pokračovat dál.

Bílky s cukrem vyšleháme do pevné hmoty. Do takto připraveného sněhu přiléváme za stálého míchání rozvar, dokud hmota nezhoustne. Poté přimícháme marmeládu. Pomocí cukrářského sáčku nastříkáme krém na připravené korpusy a dáme vychladit. Posléze indiánky namočíme v čokoládové polevě a necháme opět ztuhnout.

Foto: Pekárna Mikula (1)

@svetzeny