Přejít k hlavnímu obsahu

To je ale hustý 4: Polévka z pečené mrkve s nočky

To je ale hustý 4: Polévka z pečené mrkve s nočky

Na domácí polévky je nejlepší využívat sezonní zeleniny. Je laciná a bohatá na zdraví prospěšné látky. A mrkev v této lahodné podobě slupnou i „nemrkvoni“.

Pro 4 osoby potřebujeme: 1 kg mrkve, 2 větší cibule, 1 lžičku mletého římského kmínu, 2 lžíce oleje, 1,5 litru zeleninového vývaru, 1 hrnek smetany, svazeček čerstvého koriandru, pepř, sůl

Na nočky: 1 hrnek krupice nebo hrubé mouky, 120 ml plnotučného mléka, 1 lžička prášku do pečiva

Troubu rozehřejeme na 180 °C. Oloupanou a nakrájenou mrkev a cibuli nasypeme na plech vyložený pečicím papírem, osolíme, opepříme a poprášíme římským kmínem. Pokapeme olejem a pečeme 30 minut.

Mezitím si připravíme noky. Krupici nasypeme do mísy, vmícháme prášek do pečiva a poté mléko. Na po- moučněném vále vypracujeme měkké nelepivé těsto. Rozdělíme je na dvě části a z každé vyválíme na prst tenký váleček, který nakrájíme na asi centimetrové nočky. Přikryjeme je utěrkou a necháme je odpočinout.

V hrnci přivedeme k varu vývar, vsypeme do něj upečenou mrkev s cibulí a rozmixujeme dohladka.  Přilijeme smetanu a vsypeme nočky. Vaříme 3–4 minuty, dokud nejsou nočky hotové. Polévku dochutíme koriandrem.

Foto: Archiv Burdy (1)