Přejít k hlavnímu obsahu

Švestky originálně: Švestkový koláč s mandlovou náplní

Čas švestek svádí k opakování stále stejných receptů. Nic proti nim, ale jistě stojí za to vyzkoušet třeba švestkový koláč trochu jinak, než ho děláte běžně.

Přidejte si Svět Ženy do oblíbených na Google zprávách

Na 12 porcí potřebujeme: 230 g vychlazeného, na kousky nasekaného másla, 100 g moučkového cukru, 350 g polohrubé mouky, 4 žloutky, lžičku nastrouhané kůry z biocitronu, špetku soli

Na náplň: 200 g mletých mandlí, 100 g jemného krupicového cukru, 150 g másla, 2 vejce, 1 kg švestek (omytých, vypeckovaných a přepůlených)

Na těsto smícháme nasekané máslo, cukr, špetku soli a mouku. Přidáme žloutky, citronovou kůru a rychle vypracujeme těsto. Pokud je příliš suché, přidáme trochu studené vody. Hotové těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme na hodinu (nebo i přes noc) odpočinout do chladničky.

Mandle s krupicovým cukrem a máslem utřeme a postupně zašleháme vejce.

Troubu předehřejeme na 190 ºC. Rozválíme těsto a vyložíme jím formu s vyšším okrajem. Navrch rozetřeme mandlovou náplň, na ni rozložíme švestky. Pečeme v troubě 40 minut dozlatova.

Náš tip: Skvělým doplňkem k moučníku je vanilková omáčka. Pokud nevíte, jak na ni, tak ji připravte jednoduše z pudinku. Postupujte podle receptu, jen místo obvyklých 500 ml mléka použijte na jeden sáček 750 ml mléka. Povařte do zhoustnutí a podávejte.

Foto: Archiv Burdy (1)

×
  • Svět ženy
  • 699 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ SVĚT ŽENY + KOSMETIKA PURE HARMONY + DIGI ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ SVĚT ŽENY + KOSMETIKA PURE HARMONY + DIGI ZDARMA
  • Předplatit