Přejít k hlavnímu obsahu

Specialitky na grilu 3: Šafránové kuřecí špízy

Specialitky na grilu 3: Šafránové kuřecí špízy

Kuřecí maso je zdravější i levnější než to červené. Pokud ho považujete za nudu, zkuste jeho grilování ozvláštnit – tento voňavý recept pomůže. Je to mňamka!

Pro 4 osoby potřebujeme:

4x kuřecí prsa

Na marinádu: ¼ lžičky šafránu, 50 ml citronové šťávy, 50 g rozpuštěného másla

Na salát: 1 malou cibuli, 2 lžičky másla, 2 sáčky mladého špenátu, 200 g bílého jogurtu řeckého typu, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy, 2 stroužky česneku, špetku cukru, drcený bílý pepř, sůl

Šafrán rozetřeme v hmoždíři, přendáme do misky, zalijeme citronovou šťávou a prošleháme. Kuřecí prsa omyjeme, osušíme a nakrájíme na podélné proužky, asi 2 cm silné. Proužky položíme do misky, potřeme ze všech stran máslem a zalijeme citronovou šťávou. Zakryjeme fólií a dáme na dvě hodiny do lednice marinovat.

Cibuli oloupeme, nakrájíme na tenká kolečka a zpěníme dosklovita na másle. Přisypeme špenát, podlijeme troškou vody a dusíme 4 minuty. Odstavíme a necháme vychladnout.

Jogurt prošleháme s citronovou šťávou, olejem, utřeným česnekem a špetkou cukru. Nakonec zálivku ochutíme solí a pepřem. Nalijeme na špenátové listy a promícháme. Marinované kuřecí proužky navlékáme na špízové jehly. Dáme na středně rozpálený gril a opékáme po každé straně 5–7 minut. Podáváme se salátem a libanonským chlebem. Vhodnou přílohou je ale jakékoli čerstvé pečivo.

Foto: Archiv Burdy (1)