Rýžový týden 7: Rýžový koláč s jablky

Na 10 kousků potřebujeme:185 g polohrubé mouky, 70 g cukru krupice, 95 g studeného másla nebo rostlinného tuku, 1 malé vejce, špetku soli, máslo a strouhanku na vymazání a vysypání formy

Na náplň:dřeň z 1 vanilkového lusku, 300 g uvařené rýže, 4 lžíce cukru krupice, 350–400 ml mléka, 4 vejce, 150 g zakysané smetany, 50 g opraných rozinek, šťávu a kůru z ½ citronu, 500 g jablek, 80 g meruňkové marmelády, tuhý sníh ze 2 bílků

Mouku prosejeme do mísy, přisypeme cukr, sůl, přidáme máslo nakrájené na kousky a vejce. Zaděláme těsto, které zabalíme do fólie a uložíme na 45 minut do chladničky. Formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Těsto rozválíme na plát, kterým vyložíme dno i boky formy do výše cca 2 cm. Korpus překryjeme pečicím papírem a rovnoměrně posypeme suchým hrachem nebo fazolemi. Vložíme do trouby a pečeme při 180 °C 15 minut.

Vanilkovou dřeň, rýži a cukr zalijeme mlékem, za stálého míchání přivedeme k varu, teplotu zmírníme a pod poklicí krátce vaříme. Hmotu necháme částečně vychladnout. Vmícháme do ní vejce rozšlehaná se zakysanou smetanou, přisypeme rozinky a citronovou kůru.

Z předpečeného koláče sejmeme papír s luštěninami a rozetřeme na něj mléčnou rýži. Poklademe plátky jablek, která potřeme citronovou šťávou, a vložíme zpět do trouby. Pečeme při 170 °C asi 40 minut. Marmeládu promícháme s lžící vody a zahřejeme ji. Přibližně po 25 minutách pečení potřeme koláč horkou marmeládou, ozdobíme sněhem z bílků a dopečeme.

Foto: Archiv Burdy (1)

@svetzeny