Přejít k hlavnímu obsahu

Rýžový týden 5: Rýžové karbanátky s mrkví

I ten, komu rýže jako příkrm nechutná a tvrdí, že se po ní „práší v krku“, ocení zajímavou verzi v podobě karbanátků. Jsou výbornou večeří či bohatší svačinou.

Pro 4 osoby potřebujeme: 200 g rýže, 4 středně velké mrkve, 50 g sýra čedar, 1 cibuli, 60 g rukoly, 2 stroužky česneku, 6 ředkviček, ½ svazku petrželky, ½ svazku pažitky, 400 g tvarohu, 3 lžíce mléka, špetku pískového cukru, 4 lžíce rostlinného oleje, 1 vejce, 4 lžíce strouhanky, ředkvičky na ozdobu, mletý pepř, sůl

Rýži uvaříme v osolené vroucí vodě (asi 20 minut). Mrkev oškrábeme a nastrouháme nahrubo. Sýr nastrouháme najemno. Cibuli oloupeme a nadrobno nasekáme. Rukolu omyjeme a lístky necháme okapat na sítu.

Česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. Ředkvičky omyjeme a pokrájíme na drobné kousky. Petrželku a pažitku omyjeme, vodu otřepeme a bylinky nasekáme.

V míse smícháme tvaroh s trochou mléka, přidáme nasekaný česnek, ředkvičky a bylinky, osolíme, ochutíme pepřem a trochou cukru a dobře promícháme. Dip necháme chladit v lednici. Rýži scedíme a necháme okapat v sítu.

V pánvi rozpálíme lžíci oleje a cibuli restujeme asi tři minuty dozlatova. Poté ji dáme do větší mísy, přidáme uvařenou rýži, nastrouhanou mrkev a sýr, rozklepneme vejce, přisypeme strouhanku, osolíme, opepříme a směs dobře prohněteme. Z takto připravené směsi tvarujeme navlhčenýma rukama karbanátky.

V teflonové pánvi rozpálíme zbylý olej a karbanátky opékáme z obou stran přibližně osm minut dozlatova. Poté je vyjmeme a dáme na papírovou kuchyňskou utěrku, která je zbaví přebytečného tuku. Rukolu rozdělíme na talíře, na ni klademe karbanátky a na každý upravíme pomocí lžíce bylinkový dip. Zdobíme kouskem ředkvičky.

Foto: Archiv Burdy (1)