Přejít k hlavnímu obsahu

Rýžový týden 4: Rýžový nákyp s malinami

Sladká klasika, které nikdo neodolá – hodí se jako oběd, dezert, svačina… Chutná teplý i studený a fantazii v použití ovoce se meze nekladou.

Pro 4 osoby potřebujeme: 200 g krátkozrnné rýže, 1 l mléka, 40 g másla, 70 g cukru, 300 g čerstvých nebo mražených malin, ½ lžičky citronové kůry, 2 žloutky, 4 bílky, 1 citron, máslo na vytření formy, strouhanku na vysypání, 1 lžičku škrobové moučky, kompotované meruňky na ozdobu 

Rýži svaříme s mlékem na kaši. Do horké rýže vmícháme máslo, cukr a citronovou kůru. Necháme mírně zchladnout, vmícháme oba žloutky a tuhý sníh ušlehaný z bílků a šťávy z půlky citronu.

Dortovou formu vytřeme máslem, vysypeme prosátou strouhankou, naplníme polovinou rýžové hmoty, posypeme polovinou mražených malin, zakryjeme zbylou rýžovou hmotou a v předehřáté troubě zvolna upečeme dorůžova.

Zbylé maliny zalijeme šálkem vody, podle chuti osladíme a okyselíme zbylým citronem. Uvedeme do varu a vmícháme v trošce vody rozmíchanou lžičku škrobové moučky. Necháme zhoustnout. Nákyp rozdělíme na porce, pocukrujeme a ozdobíme kouskem meruňky. Podáváme teplý nebo studený s ovocnou omáčkou k přelití podle chuti.

Foto: Archiv Burdy (1)