Přejít k hlavnímu obsahu

Rýžový týden 2: Skořicová rýže

Pokud se rozhodnete pro detoxikaci trávicího systému formou „rýžového týdne“, střídejte recepty i chuti – jednou rýži naslano, podruhé nasladko.

Pro 4 osoby potřebujeme: 2 hrnky rýže, 1,5 hrnku mléka, 1 celou skořici, 1 kelímek smetany na vaření, 1 sáček vanilkového cukru, 1 sáček skořicového cukru, 2 banány + 1 na ozdobu, 100 g rozinek namočených v rumu a pomerančové šťávě, 1 tabulku čokolády na vaření, 1 lžíci másla, 4 lžíce mléka

Rýži propláchneme a zalijeme mlékem. Přidáme celou skořici a vaříme, dokud rýže nezačne měknout. Poté zalijeme smetanou a necháme dojít pod pokličkou. Občas promícháme, aby se rýže nepřipálila. Skořici nakonec odstraníme. Hotovou rýži necháme lehce vychladnout.

Do měkké rýže vmícháme všechen cukr, pokrájené banány a také měkké nabobtnalé rozinky. Aby byly rozinky opravdu měkké, je vhodné namočit je raději už den předem.

V hrnečku s nepřilnavým povrchem rozpustíme čokoládu společně s máslem a mlékem.

Dezert podáváme v miskách, do kterých vrstvíme jednotlivé suroviny. Nejprve připravenou rýži, pak čokoládovou polevu a nakonec přidáme kolečka banánu na ozdobu.

Foto: Archiv Burdy (1)