Přejít k hlavnímu obsahu

Rýžový týden 1: Hrášková rýže se sýrem

Rýže je lehce stravitelná a pročišťuje trávicí ústrojí, proto je vhodným pokrmem při detoxikaci organismu. Udělat si teď, koncem zimy, týdenní „rýžovou kúru“ je tedy velmi prospěšné.

Pro 4 osoby potřebujeme: 200 g mraženého hrášku, 2 lžíce olivového oleje, 1 šalotku, 1 hrnek (200 ml) rýže, nejlépe arborio, 70 g mrkve, 750 ml zeleninového vývaru (může být z kostky bez glutamátů), 100 g tvrdého sýra (gran moravia), 20 g másla, sůl podle potřeby 

Mražený hrášek necháme lehce povolit (nejlépe ponořený ve studené vodě). V kastrole zpěníme na troše oleje drobně nakrájenou šalotku, přisypeme rýži, lehce promícháme, a jakmile se obalí tukem, přidáme na malé kostičky nakrájenou mrkev.

Zalijeme částí vývaru a zvolna vaříme. Mícháme a přiléváme vývar, až je rýže uvařená a kašovité konzistence. Vmícháme hrášek, jemně nastrouhanou polovinu sýra a máslo. Znovu promícháme, podle potřeby dosolíme a jen několik minut společně povaříme. Podáváme posypané zbylým tvrdým sýrem.

Foto: Archiv Burdy (1)