Přejít k hlavnímu obsahu

Rýžový týden 1: Hrášková rýže se sýrem

Rýže je lehce stravitelná a pročišťuje trávicí ústrojí, proto je vhodným pokrmem při detoxikaci organismu. Udělat si teď, koncem zimy, týdenní „rýžovou kúru“ je tedy velmi prospěšné.

Přidejte si Svět Ženy do oblíbených na Google zprávách

Pro 4 osoby potřebujeme: 200 g mraženého hrášku, 2 lžíce olivového oleje, 1 šalotku, 1 hrnek (200 ml) rýže, nejlépe arborio, 70 g mrkve, 750 ml zeleninového vývaru (může být z kostky bez glutamátů), 100 g tvrdého sýra (gran moravia), 20 g másla, sůl podle potřeby 

Mražený hrášek necháme lehce povolit (nejlépe ponořený ve studené vodě). V kastrole zpěníme na troše oleje drobně nakrájenou šalotku, přisypeme rýži, lehce promícháme, a jakmile se obalí tukem, přidáme na malé kostičky nakrájenou mrkev.

Zalijeme částí vývaru a zvolna vaříme. Mícháme a přiléváme vývar, až je rýže uvařená a kašovité konzistence. Vmícháme hrášek, jemně nastrouhanou polovinu sýra a máslo. Znovu promícháme, podle potřeby dosolíme a jen několik minut společně povaříme. Podáváme posypané zbylým tvrdým sýrem.

Foto: Archiv Burdy (1)

×