Přejít k hlavnímu obsahu

Svěží řeřichová polévka bez lepku

Svěží řeřichová polévka bez lepku

Zdravá řeřichová polévka, kterou můžete jíst i při bezlepkové dietě, vykouzlí u vašeho stolu svěží náladu a dodá vám potřebné živiny. Ještě bohatší a zdravější verzi vytvoříte, když místo smetany klasické použijete smetanou sójovou a do polévky přidáte brokolici. Chuť bude o něco výraznější!

Polévky jsou skvělým řešením, jak zdravě jíst a zároveň si výborně pochutnat. Hlavně zeleninové vývary a krémy se doporučují při redukčních dietách, protože vás zasytí, nepřiberete po nich a navíc vám dodají potřebné živiny. Vyzkoušet můžete třeba výbornou řeřichovou polévku, která vás nadopuje energií a vitamíny!

Pro 4 osoby budete potřebovat:

2 větší oloupané brambory, 200 g pórku, 150 g kořenové zeleniny (celer, petržel), 1 lžíce oleje,
3 větvičky hladkolisté naťové petrželky, 1300 ml vody, sůl, mletý pepř, 2 hrsti výhonků řeřichy, 100 ml smetany

Postup:

1. Omyté brambory rozkrájíme na kousky. Pórek a kořenovou zeleninu omyjeme, očistíme, nakrájíme na kostičky, které osmahneme na oleji, přisypeme brambory, přidáme omyté větvičky petrželky, zalijeme vodou, osolíme, opepříme a vaříme, dokud zelenina nezměkne, což trvá přibližně 20–25 minut.

2. Polévku odstavíme, přisypeme téměř všechny výhonky řeřichy (trochu si necháme stranou na posypání hotové polévky) a ponorným tyčovým mixérem rozmixujeme. Vmícháme smetanu, polévku dochutíme solí, pepřem a rozdělíme na porce. Ty posypeme zbylou řeřichou. Tip: Ještě zdravější verzi vytvoříte, když místo smetany klasické použijete smetanou sójovou (Alpro soya) a do polévky přidáte brokolici.

příprava asi 40 minut, na osobu 150 kcal, 630 kJ, 4 g bílkovin, 6 g tuků, 21 g sacharidů