Přejít k hlavnímu obsahu

Ovocný dort s ostružinovým krémem

Ovocný dort s ostružinovým krémem

Využijte toho, že ostružiny právě dozrávají. Čokoládový korpus, lahodný smetanový krém a čerstvé ovoce – to je ďábelsky dobrá kombinace.

Na 9 kousků potřebujeme:  

Na těsto: 30 g kvalitní hořké čokolády, 5 vajec, 4 lžíce krupicového cukru, 5 lžic hrubé mouky, 1 lžička kypřicího prášku do pečiva

Na ozdobu: 80 g hořké čokolády, 80 g jahodové marmelády, ovoce a lístky máty

Na krém: 100 g ostružin, 3 lžíce pískového cukru, 250 ml smetany ke šlehání, 1 želatinový ztužovač

Čokoládu nalámeme, rozpustíme ve vodní lázni a necháme mírně vychladnout (musí být vlažná, ale stále tekutá). Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme s pískovým cukrem a vmícháme do nich mouku s práškem do pečiva. Nakonec do žloutkové směsi opatrně vmícháme sníh z bílků. Směs rozdělíme na dvě poloviny a do jedné vmícháme rozpuštěnou čokoládu (lze nahradit 3 lžícemi kakaa na vaření).

Troubu předehřejeme na 200 ºC. Obě poloviny těsta vylijeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme 10 minut. Špejlí zkoušíme, zda je korpus upečený. Poté jej vyjmeme a necháme vychladnout.

Rozpustíme čokoládu na ozdobu, nalijeme ji do papírového kornoutku nebo cukrářského sáčku a na prkénko vyložené pečicím papírem nastříkáme ozdobné tvary, které necháme v lednici ztuhnout.

Z korpusů vykrojíme dva čtverce. Ostružiny na krém rozmixujeme nebo rozmačkáme s cukrem. Smetanu vyšleháme a smícháme s želatinovým ztužovačem, který připravíme přesně podle návodu na obalu. Čokoládový korpus potřeme krémem, na něj položíme piškotový korpus 
a necháme vychladnout. Dort bohatě potřeme marmeládou a okraje seřízneme nožem, aby byly strany rovné. Nakonec dozdobíme čerstvým ovocem a doplníme čokoládovými ornamenty a lístky máty.

Foto: Archiv Burdy (1)