Přejít k hlavnímu obsahu

Originální recept: Anglický vánoční puding

Chcete-li letos vyzkoušet něco jiného než náš tradiční štrúdl či vánočku, zkuste tradici jiné země a upečte moučník, který si oblíbili i angličtí lordové a jejich ladies.

Na asi 12 kousků potřebujeme: 160 g lískových oříšků a mandlí, 250 g másla, 3 lžíce medu, 200 ml brandy, šťávu a kůru ze 2 citronů, 4  vejce, máslo na vymazání a hrubou mouku na vysypání, 250 g strouhanky, 110 g hrubé mouky, 250 g tmavého cukru, 1 lžičku mletého nového koření, 
1 lžičku muškátu, ½ lžičky mletého hřebíčku, 220 g rozinek, 40 g kandované pomerančové kůry, 1 jablko, 250 ml šlehačky na ozdobu

Oříšky a mandle nasekáme a nasucho opražíme. V kastrolu rozpustíme máslo, smícháme s medem a necháme vychladnout. Pak do směsi vmícháme brandy a citronovou šťávu a kůru, promícháme a postupně vešleháme vejce.

Formu vymažeme máslem a vysypeme moukou. Ořechy smícháme se strouhankou, moukou, cukrem, kořením, rozinkami a kandovanou kůrou. Do sypké směsi přilijeme vaječnou hmotu a vmícháme oloupané a na kousky nakrájené jablko, dáme do formy a uhladíme.

Velký hrnec napustíme teplou vodou a opatrně do něj dáme formu. Voda by měla dosahovat mírně nad tři čtvrtiny formy. Vrch hrnce zakryjeme alobalem, dáme do trouby předehřáté na 150 °C a pečeme asi 3 hodiny. Hodinu před koncem pečení sejmeme alobal.

Pudink po vyjmutí z lázně necháme 10 minut chladnout ve formě, poté ho vyklopíme a necháme vychladnout. Studený pudink zabalíme do fólie a uchováváme v chladu. Servírujeme nakrájený na porce a zdobíme šlehačkou.

Foto: Archiv Burdy (1)