Přejít k hlavnímu obsahu

Ořechobraní 4: Ořechový koláč

Po třech slaných ořechových specialitách zkusme jednu tradičnější – tedy sladkou. Až tento koláč vyzkoušíte, určitě si ho oblíbíte – a nejen k podzimní nedělní kávě.

Na 10 porcí potřebujeme: 2 a ½ hrnku sušeného ovoce (datle, meruňky, rozinky, višně…), 80 ml mandlového likéru, 200 g změklého másla, ½ hrnku cukru, 3 vejce, 1 a ¾ hrnku mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 1 a ¼ hrnku ořechů (směs vlašských, lískových, pistácií...), plátky mandlí a vlažný med k podávání

Troubu předehřejeme na 160 °C. Dortovou formu o průměru 20 cm vytřeme kouskem másla a vyložíme pečicím papírem.

Větší kousky ovoce překrájíme, nasypeme do misky a zalijeme likérem.

Změklé máslo našleháme s cukrem do pěny a postupně vešleháme vejce. Poté vmícháme ovoce s likérem a nakonec mouku promíchanou s práškem do pečiva.

Těsto rozprostřeme do formy a povrch rovnoměrně pokryjeme ořechy.

Pečeme 60 minut, nebo dokud nebude špejle vpíchnutá doprostřed koláče suchá. Druhou půlhodinu pečeme dort překrytý alobalem, aby se ořechy nespálily.

Hotový koláč necháme zchladnout. Vršek potřeme medem a posypeme mandlemi.

Foto: Archiv Burdy (1)