Přejít k hlavnímu obsahu

Ořechobraní 1: Vepřová roláda s ořechy

Ořechobraní 1: Vepřová roláda s ořechy

Dříve než začnete letošní ořechy chystat na vánoční cukroví, zkuste je v kuchyni využít trochu netradičně. Výborně chutnají i s masem. Jestli nevěříte, vyzkoušejte!

Pro 4 osoby potřebujeme: 100 g vlašských ořechů, 50 g sušených meruněk, 2 lžíce medu, 1 lžíci brandy, 1 lžíci citronové šťávy, 600 g libového vepřového masa (kýta, pečeně), 100 g plátkové anglické slaniny, svazek zelené petrželky, 1 lžíci oleje, 1 lžíci másla, drcený pepř, sůl

Ořechy nasekáme nahrubo a nasypeme do misky. Přidáme k nim omyté a pokrájené meruňky. Zalijeme brandy, medem a citronovou šťávou a necháme nasáknout.

Maso očistíme a podélně prokrojíme jako knihu. Rozložíme a naklepeme na obdélníkový plát. Osolíme a opepříme.

Na maso rozložíme plátky slaniny, rozprostřeme ořechovou náplň a posypeme většinou nasekané petrželky. Maso zarolujeme a zajistíme kuchyňským provázkem. Na pánvi rozehřejeme olej a roládu na něm ze všech stran opečeme.

Maso přendáme do pekáče, posypeme zbylou petrželkou a kousky másla. Podlijeme hrnkem vody a pečeme v troubě rozehřáté na 180 °C. Pečeme přikryté 40 minut. Poté maso odklopíme a 15 minut dopečeme do zezlátnutí.

Hotovou roládu vyndáme na prkénko a necháme 10 minut odpočinout. Zatím do pekáče přilijeme půl hrnku vody a na sporáku odvaříme všechny přípečky. Podle chuti osolíme a opepříme.

Maso nakrájíme na plátky a podáváme s bramborami přelité vypečenou šťávou.

Tip: Roládu také můžete nechat vychladnout a pak ji nakrájet na tenké plátky a použít jako součást studeného (třeba i silvestrovského) pohoštění pro návštěvy. V tom případě ji podávejte doplněnou majonézou nebo studeným dipem.

Foto: Archiv Burdy (1)