Přejít k hlavnímu obsahu

Medové dny 2: Nadívaná medová jablíčka

Lehoučký a zdravý dezert lahodné chuti je pro podzimní dny jako stvořený. Kromě toho, že si pochutnáte, vám nádherně provoní byt.

Pro 4 osoby potřebujeme: 4 chuťově výrazná jablka, 1 lžíci citronové šťávy, 1 menší pomeranč, 1 středně velký banán, 1 lžíci tmavého třtinového rumu, 3 lžíce nahrubo nasekaných lískových nebo vlašských ořechů nebo mandlí, špetku mleté skořice, špetku tlučeného hřebíčku a badyánu, 2 lžíce tekutého medu, máslo na zapékací misku

Omytým jablkům odřízneme horní třetinu se stopkou. Dužinu částečně vydlabeme a vnitřky jablek potřeme trochou citronové šťávy. Jablečnou dužinu, bez jádřince, nasekáme nadrobno.

Z pomeranče oloupeme i spodní bílou slupku. Dužinu nakrájíme na kousky. Banán oloupeme a nasekáme. Ovoce přidáme k jablečné dužině, pokropíme zbylou citronovou šťávou, rumem, posypeme ořechy, ochutíme kořením a promícháme s medem. Směs rozdělíme do jablek, přiklopíme odříznutými vršky a urovnáme do zapékací misky potřené trochou másla. V troubě při 190 °C pečeme asi 25–30 minut.

Foto: Archiv Burdy (1)