Přejít k hlavnímu obsahu

Malinobraní 3: Malinové želé

Maliny jsou lahodné už samy o sobě, ale v rafinované kombinaci s dalšími dobrotami z nich lze připravit vskutku luxusní dezert.

Na 4 poháry potřebujeme: 300 g malin, 100 g pískového cukru, 2 lžíce mleté želatiny, 200 g mascarpone, 25 g moučkového cukru, 40 ml bílého rumu, 125 g malin na posypání, 300 ml smetany ke šlehání (31 % tuku), 100 g malin, 2 lžíce hoblin z bílé čokolády

Maliny propasírujeme přes husté síto a smícháme s cukrem. Dáme do kastrolku a pomalu zahříváme, až se cukr v malinové hmotě úplně rozpustí. Do malého kastrolku nasypeme želatinu, pokropíme ji třemi lžícemi studené vody a necháme přibližně deset minut bobtnat. Potom ji ve vodní lázni rozpustíme.

Mezitím vyšleháme mascarpone s cukrem a rumem. Smetanu vyšleháme dotuha a promícháme s ochuceným mascarpone. Do chladnoucí malinové hmoty vmícháme želatinu a téměř všechnu hmotu rozdělíme do pohárů. Necháme v chladu chvíli ztuhnout, potom na želé rozdělíme mascarponovou směs a vrch zalijeme zbylým želé. Necháme alespoň dvě hodiny vychladit. Před podáváním ozdobíme čerstvými malinami a hoblinami čokolády.

Foto: Archiv Burdy (1)