Přejít k hlavnímu obsahu

Malinobraní 2: Malinový dort

Ať už vám maliny dozrávají na zahradě, nebo pro ně musíte do lesa, trhejte, trhejte, trhejte! Právě teď si na nich nejvíce pochutnáte.

Přidejte si Svět Ženy do oblíbených na Google zprávách

Na 12 kousků potřebujeme:

Na korpus: 7 vajec, 140 g moučkového cukru, 100 g polohrubé mouky, 1½ lžičky kypřicího prášku do pečiva, 50 g mletých mandlí, sůl, tuk a hrubou mouku na vymazání formy

Na 1. krém: 3 plátky želatiny, 2 lžíce studené vody, 100 g malin, 250 g polotučného měkkého tvarohu, 80 g moučkového cukru

Na 2. krém: 2 plátky želatiny, 1 lžíci vody, 300 ml smetany ke šlehání (31 % tuku), 2 lžíce moučkového cukru

Na ozdobu: 2 plátky želatiny, 5 lžic vody, ½ lžíce pískového cukru, 200 g malin

Na krokant: 240 g pískového cukru, 40–50 ml vody, 80 g mandlových plátků

Vejce rozklepneme, oddělíme žloutky a vyšleháme je s 80 g cukru do pěny. Bílky vyšleháme se špetkou soli. Do sněhu vešleháme zbylý cukr a sníh prošleháme se žloutkovou pěnou. Mouku prosejeme s kypřicím práškem, vmícháme mandle a směs spojíme s vaječnou hmotou. Formu vymažeme tukem a vysypeme moukou.

Těsto nalijeme do formy, vršek uhladíme a pečeme v troubě při 175 °C asi 25 minut. Necháme vychladnout a pak korpus podélně rozkrojíme.

Na první krém rozstříháme želatinu na proužky, zalijeme je vodou a necháme bobtnat deset minut. Maliny propasírujeme skrz síto. Tvaroh vyšleháme s cukrem. Želatinu rozpustíme ve vodní lázni a vešleháme do propasírované malinové směsi, kterou vmícháme do tvarohové hmoty. Krémem potřeme spodní část korpusu, na něj přitlačíme druhý korpus a necháme chvíli v lednici ztuhnout.

Na druhý krém opět přestřihneme plátky želatiny, pokropíme je vodou, necháme nabobtnat a rozpustíme ve vodní lázni. Smetanu vyšleháme, vmícháme cukr, přilijeme želatinu, prošleháme a krémem potřeme boky a vršek dortu.

Želatinu zalijeme vodou, necháme nabobtnat a rozpustíme ve vodní lázni spolu s cukrem. V této směsi obalíme maliny a navršíme je na dort.

Cukr na krokant zalijeme vodou, promícháme a vaříme bez míchání na středním ohni. Do pekáčku rozložíme pečicí papír, přisypeme mandle, zalijeme karamelizovaným cukrem a necháme vychladnout a ztuhnout. Potom opatrně rozlámeme na kousky, kterými ozdobíme povrch dortu. Ihned podáváme.

Foto: Archiv Burdy (1)

×
  • Svět ženy
  • 699 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ SVĚT ŽENY + SADA BETTY BARCLAY + DIGI ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ SVĚT ŽENY + SADA BETTY BARCLAY + DIGI ZDARMA
  • Předplatit