Přejít k hlavnímu obsahu

Malinobraní 1: Malinový kompot

Temně červené, opojně voňavé, chuťově lahodné – takové jsou maliny. Jejich sezona právě začíná, tak ji využijte. A zkuste si trochu té dobroty zavařit na zimu.

Na 4 sklenice potřebujeme: 1300 g malin, 250 g pískového cukru, 1/2 lžičky kyseliny citronové, 700 ml vody

Maliny zbavíme stopek, omyjeme pod tekoucí vodou (jen pokud je to nutné) a necháme okapat.

Nálev: Do kastrolu dáme vodu, kyselinu citronovou a důkladně promícháme. Pak přidáme cukr a za stálého míchání přivedeme k varu. Vaříme tak dlouho, dokud se všechen cukr nerozpustí.

Připravené maliny nasypeme do sklenic, zalijeme horkým nálevem a pevně zavíčkujeme. Sklenice vložíme do hrnce s horkou vodou a sterilujeme při teplotě 85 °C asi 17 minut. Této teploty je třeba dosáhnout co nejrychleji – maliny zavařujeme krátce, aby se nerozpadly. Pak je vyjmeme a necháme chladnout.

Foto: Archiv Burdy (1)