Letní gastro romance: Čerstvá zelenina s lahodnou mozzarelou na všechny způsoby!

Obliba středomořské kuchyně u nás zaznamenává největší úspěch v letních měsících, kdy si rádi pochutnáváme na lehkých jídlech. A jsou to i čerstvost a rychlá příprava, co nás na této kuchyni baví. Pamatujte však, že právě čerstvé potraviny jsou pro přípravu těchto jídel to klíčové. Při nákupu se zaměřte se na kvalitní vyzrálou zeleninu, čerstvý olivový olej a bylinky. Vsaďte také na kvalitní produkty, jako na příklad na mozzarellu Galbani, kterou Italové milují.

Mozzarella Galbani však kromě vysoké kvality a jedinečné mléčné chuti nabízí během letních měsíců ještě něco navíc. Až do 30. srpna se můžete s vybranými produkty značky Galbani zapojit do velké letní soutěže. Až doposud bylo potřeba zakoupit tři produkty v soutěžním obalu nebo označené soutěžní samolepkou, ale nyní se šance na výhru ještě zvyšuje. Nově stačí zakoupit pouze dva produkty a třetí kód do soutěže dostanete od Galbani gratis. Co je ale nejdůležitější – tento soutěžní kód, který je zdarma, můžete využívat opakovaně, ale vždy s novými produkty Galbani v soutěžním balení. Soutěžní kód zdarma a další informace o velké letní soutěži hledejte na www.galbani.cz.

Zapékané lilky s parmazánem

Na 6 porcí:
2 – 3 velké lilky, 1 kg rajčatové omáčky (protlaku), ½ cibule, 3 balení Galbani mozzarelly (125 g), 300 g strouhaného parmazánu Parmigiano Reggiano D.O.P., 1 svazek bazalky, sůl, pepř a olivový olej podle chuti

Postup:

1. Lilky nakrájejte na 3 – 4 milimetry tenké plátky, ty obalte v mouce a orestujte ve větším množství horkého oleje. Nechte okapat a až nakonec je osolte. Na trošce oleje osmažte nakrájenou cibulku, přidejte rajčatovou omáčku a dva lístky bazalky. Uveďte do varu a poté ztlumte, osolte a vařte asi 10 minut, až omáčka zhoustne. Nakrájejte na plátky mozzarellu.

2. Do zapékací formy nalijte dvě lžíce omáčky a poklaďte první vrstvou lilků. Na každé kolečko lilku položte plátek mozzarelly a trochu strouhaného parmazánu, lehce opepřete. Pokryjte dalšími kolečky lilku a přelijte větším množstvím omáčky. Opakujte až do spotřebování surovin, zakončete omáčkou a posypte parmazánem. Zapékejte při 200° C po dobu 30 – 40 minut.

Snimek_obrazovky_2014-07-28_v_11.54.56

Omeleta s houbami a mozzarellou

Pro 4 osoby:
6 vajec, 300 g čerstvých hub, 2 balení mozzarelly Galbani 125 g (případně mozzarella Galbani Light 125 g), ½ skleničky suchého bílého vína, 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje, muškátový oříšek, 1 stroužek česneku, pažitka

Postup:

1. Houby očistěte a podélně nakrájejte. Pět minut restujte ve větším množství extra panenského olivového oleje spolu se stroužkem česneku. Zalijte bílým vínem a mírně povařte, až se tekutina odpaří. Mozzarellu nakrájejte na tenké proužky. V misce vidličkou mírně našlehejte vejce, žloutky rozbijte, ale do bílků je zamíchejte pouze velmi lehce, aby se omeleta při smažení příliš nevzdouvala. 

2. Na pánvi rozpusťte oříšek másla, přidejte čtvrtinu rozšlehaných vajec a dvě minuty smažte při střední teplotě. Poté do středu omelety přidejte čtvrtinu hub a čtvrtinu mozzarelly a omeletu přeložte do tvaru půlměsíce. Nechte smažit při mírné teplotě ještě tři minuty. Stejně pokračujte i při přípravě dalších tří porcí. Omeletu podávejte teplou a posypanou pažitkou. 

Snimek_obrazovky_2014-07-28_v_11.55.42

Lilkové rolky

Na 4 porce:
4 lilky, 1 balení Galbani mozzarelly (125 g), 4 polévkové lžíce strouhaného parmazánu Parmigiano Reggiano D.O.P., 4 polévkové lžíce strouhanky, 3 polévkové lžíce tomatové omáčky, extra panenský olivový olej, 1 snítka bazalky, sůl a pepř dle chuti

Postup:

Lilky očistěte, nakrájejte na podélné plátky a osmažte. V misce smíchejte strouhanku s nastrouhaným parmazánem a hrstí nasekané bazalky. Osolte a přidejte dostatek oleje, aby vzniklo dost pevné těstíčko. Lžičkou trošku těsta natřete na jednotlivé plátky lilku, přikryjte proužkem mozzarelly a zaviňte. Do zapékací misky nalijte tomatovou omáčku, přidejte rolky, přelijte zbytkem omáčky a pečte asi 20 minut.

Snimek_obrazovky_2014-07-28_v_11.54.43

@svetzeny