Přejít k hlavnímu obsahu

Křidýlka 3× jinak 3: Ostrá

Budou stejně dobrá, nebo ještě lepší než ze známého fastfoodu, ale přijdou vás mnohem levněji. Ke sklence vína či piva úplně ideální!

Pro 4 osoby potřebujeme: 16–20 kuřecích křídel, 500 ml podmáslí, 1 stroužek česneku, špetku sušené cibule, 1 a ½ lžíce citronové šťávy, 200 g hladké mouky, 1 lžíci mleté papriky, špetku nastrouhaného muškátového oříšku, špetku tymiánu, 1 lžičku mletého chilli koření, sůl, větší množství oleje na smažení

Kuřecí křídla omyjeme pod tekoucí vodou, osušíme je a odstřihneme z nich letky. Podmáslí promícháme ve velké míse s utřeným česnekem, lžičkou soli, sušenou cibulí, chilli a citronovou šťávou. Do připravené směsi naložíme kuřecí křídla, zakryjeme je a necháme hodinu odležet v chladu.

Mouku promícháme s paprikou, zbylou solí, muškátem a tymiánem. Křídla vyjmeme z ochuceného podmáslí, obalíme je v moučné směsi a smažíme v pánvi na rozpáleném oleji ze všech stran dozlatova.

Obalená křídla rozložíme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 190–200 °C asi 20 minut. Smažená křídla dáme na vrstvu papírových utěrek, které odsají přebytečný tuk. Podáváme například se zelným salátem.

Náš tip: Křidýlka můžeme servírovat stylově se salátem Coleslaw. Na jeho přípravu prošleháme 200 g majonézy s ½ lžíce bílého vinného octa a lžičkou cukru a směs dáme chladit. Mezitím najemno nakrájíme 400 g bílého hlávkového zelí, přidáme dvě očištěné karotky nakrájené na tenké nudličky a tři očištěné a na nudličky nakrájené jarní cibulky. Vše společně promícháme, osolíme a opepříme. Salát podáváme chlazený.

Foto: Archiv Burdy (1)