Přejít k hlavnímu obsahu

Křidýlka 3× jinak 2: Nadívaná

Jemná, levná a lahodná pochoutka, po které se děti mohou utlouct a dospělí jen smutně přihlížejí, jestli na ně zbude dost – takže porcí raději udělejte dvakrát tolik!

Pro 4 osoby potřebujeme: 16 kuřecích křídel, ½ lžíce oleje, drcený pepř, 1 lžičku mleté červené papriky, sůl

Na nádivku: 2 žloutky, 200 g lučiny, 3 utřené stroužky česneku,120 g najemno nastrouhaného tvrdého sýra (parmazán nebo pecorino), 2 větvičky bazalky, 1 větvičku oregana, 4 větvičky petrželky, drůbeží vývar na šťávu, 50 g másla, drcený pepř, sůl

Do omytých a očištěných křídel vetřeme sůl a drcený pepř. Na nádivku vyšleháme žloutky s Lučinou, ochutíme utřeným česnekem, solí, pepřem a vmícháme nastrouhaný sýr. Bylinky omyjeme, vodu otřepeme, lístky otrháme, nasekáme je najemno a vmícháme do nádivky.

Kuřecí křídla naplníme nádivkou a konce sepneme, aby nádivka nevytekla. Křídla rozložíme na mřížku do pekáčku, podlijeme trochou vody, zakryjeme a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 35 minut.

Během pečení křídla podléváme vodou. Mletou papriku smícháme s olejem, směs mírně ohřejeme a křídla jí svrchu potřeme. Pak z pekáčku vyjmeme mřížku, křídla do něj vrátíme, mírně podlijeme drůbežím vývarem a pečeme ještě 15 minut, aby se vytvořila křupavá kůrčička. Ke konci pečení rozpustíme ve výpeku na kousky nakrájené máslo. Upečená křídla podáváme na listech salátu.

Foto: Archiv Burdy (1)