Přejít k hlavnímu obsahu

Křidýlka 3× jinak 1: Marinovaná se zeleninou

Pořizovací náklady nízké, efekt velký – co víc si přát, když plánujete pohoštění pro přátele. Recept ovšem musí být rafinovaný.

Pro 4 osoby: 16 kuřecích křídel, 2 lžíce tekutého medu, 1 drcená chilli paprička nebo 3 lžičky chilli pasty, šťáva z 1 citronu, 1 lžička najemno nastrouhaného oloupaného zázvoru, 6 lžic sójové omáčky, 5 lžic arašídového oleje, 2 sáčky směsi mražené míchané zeleniny na pánev wok, sůl

Kuřecí křidýlka omyjeme a osušíme. Med prošleháme s drcenou chilli papričkou nebo pastou, solí, citronovou šťávou, nastrouhaným zázvorem, lžící sójové omáčky a několika kapkami arašídového oleje.

Takto připravenou marinádou potřeme kuřecí křídla a přikrytá je necháme marinovat v lednici asi tři hodiny. Poté křidýlka smažíme v pánvi na dvou lžících rozpáleného oleje ze všech stran asi tři minuty.

Smažená křidýlka vyjmeme z pánve, dáme je na plech vyložený pečicím papírem, potřeme zbylou marinádou a dopékáme v troubě předehřáté na 185 °C asi 35  minut. Teplotu můžeme během pečení snížit, aby se křídla nepřipálila. Na zbylém oleji opečeme v pánvi mírně povolenou zeleninu a promícháme ji se zbylou sójovou omáčkou. Opečenou zeleninu rozdělíme na talíře, přidáme marinovaná pečená křidýlka a podáváme například s vařenými rýžovými nudlemi.

Foto: Archiv Burdy (1)