Přejít k hlavnímu obsahu

Křehký jablečný koláč s tvarohovou náplní

Jablka jsou velmi zdravá: obsahují vlákninu, řadu vitaminů a minerálů a zároveň málo kalorií. Zlepšují náš zdravotní stav a koncentraci, dodávají tělu energii a redukují tělesný tuk. Zapečte si je do výborného koláče, a spojte tak příjemné s užitečným!

Na 8 kousků budete potřebovat:

Těsto: 250 g hladké mouky, špetka soli, ½ lžičky prášku do pečiva 1 vanilkový cukr, 80 g moučk. cukru, 180 g změklého másla, 2 vejce;

1. náplň: 1 ½ rybízového perníku (kupovaný, politý čokoládou)

2. náplň: 3 vejce, 2–3 lžíce cukru, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce másla, 1 tvaroh, 1 zakysaná smetana, 1 lžička citron. šťávy, 2 lžíce pudink. prášku; dále: 4–6 jablek; 3. náplň: ½ rybízového perníku, džem, hrst rybízu (příp. malin), špetka skořice, rum.

Drobenka: 1 lžíce cukru, 1 lžíce mouky, 2 lžičky másla

Postup:

1. Zpracujeme těsto a dáme je na 3 hodiny do lednice. Pak je rozválíme na pomoučeném vále a přendáme do pomazané a moukou vysypané formy tak, aby přesahovaly okraje.  

2. Připravíme si tvarohovou náplň: smícháme žloutky s ostatními ingrediencemi a pak vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto posypeme nastrouhaným perníkem a nahoru rozprostřeme tvarohovou náplň. 

3. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na silnější, asi 2–3cm plátky, které chvíli povaříme ve vodě. Pak je rozložíme na tvarohovou náplň. Na třetí náplň smícháme nastrouhaný perník s džemem, ovocem, skořicí a rumem a lžící naplníme středy jablečných plátků. Posypeme drobenkou a pečeme při 180 °C, až okraje a jablíčka zrůžovějí.