Jemný třešňový koláč s vrstvou mléčné rýže

Na 16 kousků budete potřebovat:

• 1 l mléka • špetka soli • 150 g cukru • 1 svitek skořice • kousek kůry • 250 g rýže • 4 vejce • 125 g tučného tvarohu

Těsto: • 250 g hl. mouky • 1 balíček vanilk. cukru • 75 g cukru • 150 g másla navrch: • 800 g třešní nebo višní • 250 ml třešňové šťávy• 1 balíček dortového želé

Postup:


1. Mléko osolte, oslaďte, nasypte do něj rýži, přidejte kůru a skořici a na mírném ohni vařte 40 minut. Průběžně míchejte, pak vyjměte kůru a skořici a rýži nechte vychladnout. Přísady na těsto zpracujte se 2 lžícemi studené vody, z těsta vytvarujte kouli a dejte ji na hodinu odpočinout do lednice.
2. Předehřejte troubu na 200 °C. Koláčovou formu vymažte tukem. Ze dvou třetin těsta rozválejte plát a vložte jej do formy. Těsto propíchněte vidličkou a pečte 18 minut.
3. Ze zbylého těsta vytvarujte váleček a vytvarujte z něj okraj vysoký asi 4 cm. Oddělte žloutky od bílků. Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Tvaroh a žloutky vmíchejte do rýže. Pak do ní zapracujte sníh. Hmotu rozetřete na korpus a formu vraťte do trouby. Pečte asi 40 minut.
4. Třešně rozložte na koláč. Želé rozmíchejte ve šťávě a připravte podle návodu. Nalijte je na ovoce.

Příprava: 140 minut, na osobu: cca 350 kcal; 1460 kJ

@svetzeny