Přejít k hlavnímu obsahu

Voňavá pečínka: Jehněčí plec na zelenině

Jehněčí je populární v Řecké, balkánské či arabské kuchyni. Kromě toho, že je zdravé, si na něm ještě pochutnáte! Připravte si ho se zeleninou a užijte si slavnostní oběd nebo večeři!

Pro 4 osoby budete potřebovat:

• 800 g jehněčího masa z plece • nahrubo umletý pepř • 8 stroužků česneku • 4 větvičky tymiánu • 200 g mrkve • 100 g pastináku • 2 velké cibule • 3 lžíce oleje • 2 lžíce rajčatového protlaku • 200  ml suchého bílého vína • 250 ml masového vývaru • sůl

Postup:

1. Maso odblaňte, omyjte, osušte a nakrájejte na větší kostky. Do masa vetřete pepř. Stroužky česneku oloupejte a 4 z nich nasekejte najemno. Z větviček tymiánu otrhejte lístky, promíchejte je s nasekaným česnekem a směsí posypejte maso. Vše promíchejte. 

2. Očištěnou zeleninu nakrájejte na větší kostičky. V pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje a v něm zprudka opečte ze všech stran maso. Vyndejte je z pánve, přilijte zbylý olej a opečte na něm nakrájenou zeleninu. Přidejte zbylé stroužky česneku, vmíchejte rajčatový protlak a víno. Počkejte, až se víno téměř odpaří. Pak přilijte vývar, vraťte na pánev zpět maso, osolte, pánev zakryjte a vložte ji do trouby vyhřáté na 160 °C. Pečte asi 3 hodiny. Podávejte s dušenou rýží nebo opečenou polentou.

Doba přípravy: 120 minut