Přejít k hlavnímu obsahu

Houbomanie 2: Houbová omáčka s noky

Houbomanie 2: Houbová omáčka s noky

Smetanová houbová omáčka je klasika, na níž se ověřuje kuchařské mistrovství. Máslové noky místo tradičních knedlíků pokrmu dodají šmrnc.

Pro 4 osoby potřebujeme:

400 g čerstvých hub, 3 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 750 ml zeleninového nebo houbového vývaru, 1 velkou cibuli, 200 ml smetany ke šlehání, 200 g zakysané krémové smetany, 1 lžíci octa, 2 lžíce nasekané pažitky, bílý pepř, sůl

Na noky: 500 ml mléka, 2 lžíce másla, 200 g hrubé krupice, 2 vejce, sůl

Očištěné houby nakrájíme na půlcentimetrové plátky. V kastrolu rozehřejeme dvě lžíce másla, zaprášíme moukou a za stálého míchání usmažíme zlatavou jíšku. Zalijeme ji studeným vývarem, provaříme přibližně 10 minut a necháme stranou.

Ve větším kastrolu rozehřejeme zbylé máslo a osmahneme na něm nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova. Přisypeme pokrájené houby, osolíme a opepříme. Dusíme pod pokličkou zhruba 10 minut.

K houbám vmícháme základ z jíšky a omáčku na mírném plameni asi čtvrt hodiny povaříme. Nakonec vmícháme sladkou smetanu, necháme přejít varem a dochutíme kysanou smetanou a octem. Již nevaříme.

Na máslové noky osolíme a zahřejeme mléko. Přidáme máslo a krupici a za stálého míchání přivedeme k varu. Vaříme na mírném ohni, dokud nevznikne velmi hustá kaše, která se začne odlepovat od stěn a dna kastrolu. Odstavíme a necháme vychladnout. Do vychladlé kaše postupně zapracujeme vejce.

Ze vzniklé hmoty odkrajujeme lžící noky a ihned je zavařujeme do osolené vařící vody. Vaříme 5 minut. Poté noky scedíme a podáváme k omáčce. Jednotlivé porce můžeme ještě posypat nasekanou pažitkou nebo jinou čerstvou bylinkou.

Foto: Archiv Burdy (1)