Přejít k hlavnímu obsahu

Houbomanie 1: Steak s balzamikovými hříbky

Houbomanie 1: Steak s balzamikovými hříbky

Houbařská sezona je v plném proudu, takže pokud u vás rostou, neváhejte a vyrazte do lesa. Sérii originálních houbových receptů zahajujeme pokrmem přímo svátečním.

Pro 4 osoby potřebujeme:

500 g čerstvých hub, 2 stroužky česneku, 2 lžíce nasekané hladkolisté petrželky, 1 lžičku lístků čerstvého tymiánu, 80 ml balzamikového octa, 60 ml olivového oleje + olej na smažení, 100 ml vývaru, 1 hrnek instantní polenty, 4 plátky telecí kýty, 2 hrsti rukoly, pepř, sůl

Očištěné houby nakrájíme na čtvrtky a promícháme s prolisovaným česnekem, bylinkami, octem a olejem. Necháme je asi hodinu marinovat.

Poté marinádu slijeme do kastrolku, přidáme vývar a přivedeme k varu. Vaříme asi 10 minut do zhoustnutí. Sundáme z ohně, vmícháme ještě trochu oleje a necháme vychladnout.
Polentu připravíme podle návodu na obalu a rozetřeme ji do pekáčku vyloženého pečicím papírem. Vychladlou ztuhlou polentu nakrájíme na díly.

Rozehřejeme grilovací pánev. Maso zlehka naklepeme, osolíme a opepříme, potřeme olejem a po obou stranách opékáme, asi 6 minut z každé strany. Na pánvi opečeme také polentu.

Na talíře rozdělíme rukolu, houby, maso i polentu a zakapeme připravenou marinádou.

Foto: Archiv Burdy (1)