Přejít k hlavnímu obsahu

Skvělý tip na víkendový dezert: Jezte podle sezony!

Skvělý tip na víkendový dezert: Jezte podle sezony!

Nebojte se tu a tam lehce zahřešit a oslaďte si život!

Čerstvé chutná nejlépe a stojí nejméně! Jablka, hrušky, švestky a slívy chroupejte jen tak, zavařte nebo zapečte do koláče.

Vydejte se o víkendu na zahrádku pro její úrodu a upečte na neděli moučník, po kterém se budou všem sbíhat sliny! Na svátečním stole nesmí sladká tečka chybět. Přejeme dobrou chuť!

PLODY PODZIMU

Jablkový perník s povidlovou omáčkou

NA 10 KOUSKŮ: 1 hrnek krupicového cukru, 4 vejce, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 sáček kypřicího prášku do perníku, ½ lžičky mleté skořice, 1 lžíce kakaa holandského typu, ½ hrnku slunečnicového oleje, 4 hrnky oloupaných a na kostičky nakrájených jablek (asi 1–1,5 cm), hrst vlašských ořechů, nasekaných, hrst sušených švestek, pokrájených

NA OMÁČKU: 2 lžíce švestkových povidel, 200 ml červeného suchého vína, 1 lžíce tuzemáku, 1 lžíce medu, 3 hřebíčky, 1 svitek skořice, proužek kůry z biocitronu, jen žlutá část, citronová šťáva a cukr


Vyšlehejte cukr s vejci. Přidejte mouku s kypřícím práškem, skořici, kakao a olej a promíchejte. Zapracujte jablka, ořechy a švestky a husté těsto rozetřete do formy (20 x 20 cm) vyložené pečícím papírem. Pečte asi 30 minut ve vyhřáté troubě na 175 °C, až se těsto přestane lepit na špejli. Stáhněte i s papírem.

Na omáčku rozmíchejte v rendlíku povidla s 1 lžící horké vody a zbylími surovinami a krátce povařte na hustší omáčku.

Depositphotos_31373837_s