Přejít k hlavnímu obsahu

Den dětí: Připravte jim mražený jahodový dort a sezamové sušenky!

I když občas zlobí, tak byste je nevyměnila za nic na světe. Připravte svým ratolestem na Den dětí sladký tvarohový dort s jahodami, za který dostanete ještě sladší pusu! Zdravější svačinkou pak budou výborné sezamové sušenky, které krásně křupají.

Po dlouhé procházce, veselém dovádění v parku nebo nabitým programem na akcích pro děti vám určitě vyhládne. Mražený tvarohový dort nebo sezamové sušenky vám dodají energii a hříšně blažený pocit a děti vás za sladké dobroty budou zbožňovat.

Mražený tvarohový dort s jahodami

Na 12 kousků: • 500 g jahod • 1 biocitron
• 300 g nízkotučného tvarohu • 300 g čerstvého sýra 
• 2 lžíce vanilkového cukru 
• 80 g cukru • 200 g bílé čokoládové polevy • 4 vejce
• 400 g smetany ke šlehání
• snítka máty na ozdobení

Postup:

1. Jahody omyjte, osušte a podle velikosti je rozpulte nebo nakrájejte na plátky. Citron omyjte v horké vodě, kůru nastrouhejte a šťávu vymačkejte. Tvaroh smíchejte se sýrem, s vanilkovým cukrem, se 60 g cukru a s citronovou šťávou.

2. Polevu rozpusťte ve vodní lázni. Ve stejné vodní lázni vymíchejte vejce do pěny a pak do nich postupně vmíchejte polevu. Vaječný krém postavte do studené vody, vmíchejte do něj tvarohový základ a nakonec zapracujte smetanu.

3. Na tác položte kruh dortové formy (o průměru 26 cm). Do poloviny jej naplňte směsí, poklaďte jahodami a přelijte zbylým krémem a dejte na 4 hodiny do mrazáku.

4. Před podáváním omyjte a osušte mátu. Zbylé jahody promíchejte se zbylými 20 g cukru. Kruh formy povolte a sejměte, dort ozdobte jahodami a mátou a porcujte nožem namočeným do horké vody a ihned podávejte.

Snimek_obrazovky_2014-05-30_v_15.40.19
Příprava: 50 minut
Kousek: cca 360 kcal; 1505 kJ

Sezamové sušenky

Na asi 20 sušenek: 75 g změklého másla, 200 g hnědého pískového cukru, 1 vejce, ½ lžičky vanilkového extraktu, 120–130 g hladké mouky, ½ lžičky kypřicího prášku do pečiva bez fosfátů, špetka soli, 80 g sezamových semínek

Postup:

1. Kousky změklého másla vyšleháme s hnědým pískovým cukrem do světlé pěny. Vmícháme vejce a vanilkový extrakt. Do máslové pěny vmícháme mouku předem prosetou s kypřicím práškem a sůl. Nakonec přisypeme sezamová semínka. Hmotu dobře zpracujeme ručně nebo v robotu.

2. Rukama vytvoříme malé placičky nebo hmotu mezi dvěma fólie­mi rozválíme na placku, ze které vykrájíme kolečka. Ta opatrně přeneseme na plech vyložený papírem na pečení. V troubě vyhřáté na 
170 °C pečeme přibližně 7–9 minut do zlatohněda.

Tip: Sezamová semínka použitá do těsta můžeme předem nasucho opražit v pánvi.
Rada: Po upečení opatrně stáhněte pečicí papír se sušenkami z plechu a nechte na mřížce chvíli vychladnout. Sušenky se chladnutím zpevní a půjdou dobře sejmout.

Snimek_obrazovky_2014-05-30_v_15.41.44


příprava asi 30 minut, 1 sušenka 120 kcal, 500 kJ, 
2 g bílkovin, 6 g tuků, 15 g sacharidů