Přejít k hlavnímu obsahu

Brambory netradičně 3: Lasagne

Vynikající večeře, která pokud náhodou zbude, zachutná i druhý den studená třeba jako vydatnější snídaně nebo lehký oběd.

Pro 4 osoby potřebujeme:  

Na bešamel: 40 g másla, 40 g hladké mouky, 500 ml mléka, tuk a strouhanku do zapékací formy, 100 g najemno nastrouhaného tvrdého sýra, špetku nastrouhaného muškátového oříšku, mletý bílý pepř, sůl

Na lasagne: 10 listů kapusty, 3 a ½ hrnku ve slupce uvařených a najemno nastrouhaných brambor, 2 a ½ hrnku hrubé mouky, 2 lžíce škrobové moučky, 1 vejce, 2 lžíce nasekané petrželky, mletý pepř, sůl

V kastrolu rozpustíme máslo, přisypeme mouku a připravíme světlou jíšku. Takto připravenou ji zalijeme polovinou mléka, prošleháme a ochutíme solí, pepřem a muškátem. Poté přilijeme zbylé mléko a za stálého míchání svaříme na hustou kaši, trvá to přibližně 20 minut.

Kapustu omyjeme pod tekoucí vodou, tuhé stonky skrojíme nebo rozklepeme paličkou na maso a krátce blanšírujeme ve vroucí vodě. Poté listy vyjmeme a ihned zchladíme studenou vodou.

Zapékací formu vymažeme trochou tuku a vysypeme strouhankou. Brambory na lasagne promícháme s moukou a škrobovou moučkou. Směs osolíme, opepříme, vmícháme do ní vejce a zaděláme těsto, které rozdělíme na čtyři části. Každou část těsta rozválíme na pomoučněné pracovní ploše na plát o velikosti formy. Jeden plát položíme na dno formy, na něj přidáme třetinu kapustových listů, které potřeme trochou bešamelu a mírně posypeme sýrem. Vše zakryjeme dalším plátem těsta, přidáme třetinu kapusty, potřeme bešamelem a opět posypeme trochou sýra. Postup ještě jednou zopakujeme. Poslední vrstvou bude plát těsta, který zalijeme zbytkem bešamelu a posypeme zbylým sýrem. Lasagne zapékáme v troubě předehřáté na 170 °C asi 40 minut. Pokrm podáváme ozdobený nasekanou petrželkou.

Foto: Archiv Burdy (1)